Пет поколения археолози са копали на Небет тепе, но днес става ясно, че липсва всякаква документация, няма и артефакти, предаде БГНЕС.

Най-високото място на Стария град носи белези от първото праисторическо селище на Трихълмието, което през XII век пр.Хр. се превръща в древнотракийския град Евмолпия.

Открита е уникална потерна от римско време - таен тунел в скалите от северната страна от времето на Юстиниян Велики.

Преданието гласи, че през него е преминавал апостол Павел. Запазено е стълбище, което е отвеждало до десния бряг на реката, която е преминавала оттам. Запазени са водохранилища, използвани при вражески обсади.

Според класация на Форбс отпреди години, Небет тепе е едно от десетте места в света, които трябва да бъдат посетени.

Пловдивчани обичат Небет тепе. Оттук се вижда целият град. То е естествената кулминация на разходката в Стария Пловдив.

Пловдивчани, оказа се, не само обичат своето Небет тепе, но за пръв път така солидарно и категорично се обединиха срещу идеите на кмета да построи върху него крепостна стена и кула.

"По нашите земи са преминали много разрушителни вълни", каза арх. Искра Дандолова от ИКОМОС. "Ние не сме Шотландия, където замъците са запазени. Тук това е останало и то е ценно, да се гради върху хипотеза е престъпление".

Според нея намесата в оригинала е престъпна, защото говорим за бетон, стоманобетон, терасиране, тухли, нови настилки, ескалатор върху изсечените в скалите стъпала и като цяло интерпретацията е крайно неприемлива.

"Не подценявайте интелекта на посетителя с измислен образ и примитивни стереотипи, стига банална посредственост", каза арх. Дафина Барфончовска.