След откриването на нашумелия Созополски "вампир", миналото археологическо лято бе богато на подобни находки. Сега и Пловдив направи откритие в тази насока.

При разкопки в частен имот над улиците „Отец Паисий" и „Рилски Метох" археолозите са открили християнски некропол с над 80 гроба.

Особено интересен се е оказал един от скелетите, в чиято уста е имало тухла, а главата му е била покрита с керемида.

Вижте снимки >>>


"Със сигурност е бил човек, за когото близките му са се притеснявали при погребението му от евентуални негови действия след смъртта и са взели мерки. Тези мерки са популярни точно срещу вампирясване", разказа ръководителят на разкопките археологът Елена Божинова, цитирана от Дарик и "Монитор". 
 
Парчето тухла в устата му е било поставено с оглед да се прекъснат някакви послесмъртни действия на умрелия - да не яде, да не хапе.
"Тухлата би затруднила всякакви действия с устата му в бъдеще", обясни ръководителят на разкопките. 
 
Подобен обичай срещу вампирясване бил открит от археолози при разкопки във Венеция, Италия. Там гробът отново бил датиран от XV-XVI век и интерпретацията на специалистите била именно такава - да бъде предотвратено вампирясването на мъртвеца.
"Да не яде умрелите от чума. Тухлата да възпрепятства изяждането на нещо друго, най-вероятно на хора", обясни Божинова.
 
Всички открити гробове при Трихълмието са датирани от периода XV - XVII век, като в много от тях са открити множество монети, накити, копчета и други лични вещи на покойниците.

"При единия мъртвец намерихме цяла кесия с 30 сребърни монети, а в някои гробове открихме железни подкови", съобщи още Божинова, цитирана от Дарик.

Тя уточни, че погребенията са типично християнски, в дървени ковчези, заковани с железни гвоздеи.

Главите на покойниците гледат на запад, а ръцете им са свити върху тялото", разказа още тя.

Разкопките на този обект продължават вече трета седмица, като са открити данни за живот там както през Средновековието, така и през Античността. По време на периода, в който се е оформил некрополът, мястото е било необитаемо, сочат още изследванията на археолозите.