Той е първи по рода си в България и в него, на принципа на синергичния подход, усилията си обединяват представители на медицината, фармацията, индустрията и браншовите структури за създаване и обмен на знания, иновативни технологии и продукти в сферата на здравеопазването.

В центъра ще се осъществява научно-развойна и иновативна дейност, обясниха от учебното заведение.

Обособени са три корпуса - единият е разположен на територията на Медицинския колеж в Пловдив, а останалите са в базата на Медицинския университет.

Според ректора на МУ-Пловдив проф. Стефан Костянев, центърът е учреден като гражданско дружество според Закона за задълженията и договорите, което му дава възможност да извършва търговска дейност и да продава стоки и услуги, съобщи Радио Пловдив.

В него вече работи съвременна високотехнологична тренировъчна база с необходимото оборудване за подготовка на екипи за спешни и извънредни ситуации и специализирани лаборатории за научни изследвания в областта на посттравматичното стресово разстройство.

От услугите на центъра могат да се ползват всички спешни екипи, пожарникари, полицаи и парамедици, които имат необходимост да придобият знания и умение за оказване на първа долекарска помощ. Освен това в специална фармацевтична лаборатория ще бъдат разработвани и тествани растителни препарати и биопродукти за превенция и лечение на стреса.

Технологичният център е един малък БАН за висшето училище", коментира проф. Дора Цветкова.

Тя поясни, че освен обучение тук ще се твори и наука, като ще се извършва многоаспектно проучване на посттравматичното стресово разстройство и ще се прави оценка на психичното здраве на различните професии и категории от хора, които в ежедневието си са изправени пред рискови ситуации, участват в различни спасителни операции, природни бедствия и аварии.

Технологичният център е създаден по проект, финансиран безвъзмездно с 4,26 млн. лв. по Оперативна програма "Развитие на конкурентноспособността на българската икономика" на Европейската комисия.