На 12 август 24-годиншият мъж прегази 63-годишния Димитър Димитров на пешеходна пътека на бул. "Никола Вапцаров" в града под тепетата. Експертиза показа, че е карал с около 100 км в час.

Шофьорът беше задържан и му бе повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост при управление на автомобил с превишена скорост.

Миналата седмица той поиска от окръжните магистрати да бъде изменена мярката му за неотклонение и да бъде пуснат от ареста. Въпреки че прокуратурата се възпротиви, съдиите обявиха, че вече няма опасност той да възпрепятства разследването и да влияе на свидетели, затова може да излезе на свобода.

Още тогава обаче защитата обяви, че Дивеков, който е автомонтьор, има 600 лева месечен доход, а родителите му получават по около 700, затова нямат възможност да дадат 10 000 лева за парична гаранция.

Днес Апелативният съд разгледа протеста на държавното обвинение срещу изменената мярка за неотклонение на Дивеков. Представителят на държавното обвинение заяви, че той е "обрасъл" от наказателни постановления за нарушения на пътя, предаде "Марица".

Защитата пък заяви, че починалият мъж е тичал по пешеходната пътека и така се е стигнало до смъртта му. Ако се беше движил с 5,2 км в час, а не с 8,1, нямаше да се стигне до този инцидент, заяви адвокатът на обвиняемия.

Неговият син, който беше в съдебната зала, се възмути и попита:

"Колко силно може да тича един 63-годишен мъж?".

След като изслушаха аргументите на двете страни, магистратите решиха да отменят решението на Окръжния съд заради процесуално нарушение - неправилно депозирана молба от адвоката на Дивеков.

Въпросът се връща за преразглеждане, а Дивеков ще остане в ареста, дори да беше събрал парите за гаранцията.

След инцидента се стигна до скандал в полицията, защото Милан Дивеков беше освободен. Заради процесуални нарушения в разследването и съмнения за полицейски чадър с постовете си се разделиха директорът на Областната дирекция на МВР Пламен Узунов, заместникът му Георги Георгиев и началникът на КАТ Радослав Начев. В пловдивската полиция започна и вътрешна проверка, чиито резултати все още не са известни.