Пожарът на ул. „Екзарх Йосиф“ 13 избухна на 20 август 2016 година. Пламъците бързо обхванаха няколко сгради, които са паметници на културата и са защитени по смисъла на Закона за културно наследство. Нанесените щети от пожара се изчисляват на приблизително 12 милиона лева. Данчев трябва да заплати и 8000 лв. разноски по делото.

Любомир Данчев е криминално проявен и до момента е осъждан многократно. Той обитавал иначе запустялата сграда като клошар.

44-годишният Любомир Данчев така и не се призна за виновен, като според местните хора и адвокатите му той е само изкупителна жертва.

Според прокуратурата пламъците тръгнали от стаята на Любо на четвъртия етаж в склада на ул. „Екзарх Йосиф” 13, където бездомникът живеел. Той хвърлял в кошче стари вестници и недоизгасени фасове. Самият Данчев категорично отрича това, твърдейки, че е гасил старателно фасовете си преди да ги изхвърли.

Макар и през август миналата година на брифинг в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров да увери медиите, че версията с клошаря е само една от възможните и че се работи упорито и по други, само тази версия претърпя развитие досега.