44-годишният бездомник, живял в един от изгорелите сгради, беше задържан за 72 часа, с мотива, че няма постоянен адрес, криминално проявен е и е осъждан многократно. Днес съдът в Пловдив решава дали да го остави за постоянно в ареста.

Пред bTV един от защитниците - Зоя Тошкова, коментира, че Данчев "е необходимият грешник на пловдивската прокуратура, за да кажат, че са разкрили това престъпление".

По думите й е можело да се твърди, че някой му е поръчал да извърши умишлен палеж, ако в него бяха намарени пари.

По повод друга версия - че Данчев е причинил пожара с цигара, тя каза:

От дългогодишния ми опит мога да ви кажа, че от една цигара не може да стане такъв пожар на такава площ. Абсурдно е тези помещения да пламнат от една цигара".

Другият му адвокат - Стефан Левашки, пък поясни:

Данчев отрече да е бил в тютюневите складове в момента на пожара. Той е бил в каравана до библиотеката и отрече да има съпричастност към случая".

По думите му бездомникът е идеалният обвиняем, но задачата на защитата е да докаже дали може да се направи обосновано предложение, че той е автор на палежа.

Двамата адвокати определиха Данчев като напълно беззащитен човек с психични проблеми и без близки хора.

След като видяхме, че той е единственото обвинено лице и в неговото обвинение бяха впрегнати тежката артилерия на държавния апарат с колегите от Адвокатската колегия преценихме, че съдебен защитник няма да се справи. Тогава случая поехме с колегата Зоя Тошкова", добави Левашки.

Данчев бил доволен от отношението на полицията и прокуратура към него, въпреки че е задържан, но тъй като е напълно самотен, се наложило адвокатите му да се погрижат да получи вещи от първа необходимост в ареста.

Преди два дни главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че версията „Клошар“ не е единствената, а се проверява дали зад пожара не стои инвестиционнен интерес.

Твърди се, че италианските собственици на два от складовете са смятали да ги съборят и да построят нови сгради.

АНКЕТА: Кой е виновен за пожара?