Днес, под ръководството на Окръжната прокуратура в Пловдив започнаха огледите на опожарените бивши тютюневи складове. Огледите се извършват от наблюдаващия прокурор, екип от трима следователи при Окръжния следствен отдел, разследващи полицаи, експерти пожарникари и криминалисти, съобщиха от държавното обвинение.

Като основен заподозрян за палежа бе арестуван бездомникът Любомир Данчев, който е обитавал четвъртия етаж от сградата, която пламна първа.

Версията „Клошар“ не е единствената, не е и основната, по която върви разследването на пожара, разследва се и възможността инвестиционни интереси да стоят зад него, обяви обаче главният прокурор Сотир Цацаров.

Радвам се, че колегите от прокуратурата и от МВР не тръгнаха по най-лесната плоскост за палеж от клошара. Не казвам, че не е така, но експертизата ще покаже, коментира днес министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание.

И се надявам, докато се води досъдебното производство, докрай да се разплетат всички възли, свързани с тези тютюневи складове – кое и как, по какъв начин е довело до тяхната приватизация, кога. Какви ангажименти имат новите собственици към паметници на културата като се приватизират?”, заяви премиерът, който до този момент не е коментирал пожара публично.

Той допълни:

И едва когато – надявам се в най-скоро време  - най-публично и прозрачно това стане ясно, тогава и кметството, но най-вече и Министерството на културата, понеже е в състава на кабинета, заедно с архитекти, с инженери да подготвите оттук нататък какво трябва да се направи. От една страна, да не паднат да убият някой човек в един момент тези стени, които видях, че висят просто във въздуха. И ако се възстановяват – как да се възстановят по начин, че освен да са сигурни, и да се запази тази ценност”, заяви още премиерът.

Рашидов: Имало е инвестиционни намерения

В Паметниците на културата излезе документ, с който 2010 г. са постъпили проекти и документи за демонтиране, което означава събаряне и надграждане на още три етажа върху тези т. нар. складове.

Това е проектът, имаме го и ще го пуснем в сайта, след като поработят и прокуратурата и Министерството на културата съвместно.

Така, че е имало инвестиционни намерения, но за всичко това ще уведомим и обществеността и, разбира се, съответните органи. Това каза министърът на културата Вежди Рашидов на заседание на МС, става ясно от стенограмата.

"Паметникът е дарение от един богат българин на общината в Пловдив, имам предвид Тютюневия склад, като паметник на културата, но в годините на социализма това е било по някакъв начин иззето и е разпродадено по времето на управлението на тройната коалиция, по това време са продадени като частна собственост”, коментира министър Рашидов.

Законът обаче не ги освобождава от никакъв тип отговорност, обясни още министърът на културата.