Униформеният карал сина си да стои час прав с вдигнати ръце и на един крак. Методът е известен като поза "Щъркел". Малкият отмалявал и падал на земята. Бащата обаче смятал, че така ще направи от сина си мъж, достоен за глава на семейството. Това разкри адвокат Милена Кадиева от фондация "Джендрал алтернативи", която се е съсредоточила върху преодоляване на домашното насилие над деца и младежи, предаде "24 часа".

Майката на 8-годишното дете не издържала да гледа насилието и напуснала съпруга си. Тя многократно се опитвала да спре изстъпленията на съпруга си, но той бил непреклонен. Казвал, че е станал човек, защото и него така са го възпитавали. Бил убеден, че методите му ще дадат ефект и като порасне синът му щял да бъде годен да осигурява прехрана на семейството си.

Според Кадиева шамарите и физическото насилие продължават в съвременните български семейства. Майката и бащата на малтретираното момченце били женени от 10 години. Живеели с добри доходи. Той работел в полицейско управление в града на тепетата, а съпругата му - военнослужеща.

Всеки път обаче полицаят избухвал, когато малкият задавал въпроси. Вместо да му отговори, той го шамаросвал през устата и му крещял да млъкне. Родителят се ядосвал, че момчето ги притеснява с питания.

Адвокатката разказа, че наказанията били различни според степента на белята, извършена от момчето. Освен с поза "Щъркел", момченцето било наказвано да коленичи в ъгъла на стаята с вдигнати нагоре ръце. Друг път родителят пък го водел в кухнята, слагал му ръцете на масата и биел по тях с точилката.

"Това не е отживелица, а самата реалност", твърдят от "Джендрал алтернативи".

Пред психолози на фондацията малкият разказал с пълни подробности изтезанията, на които е бил подложен. Бащата внушавал на сина си, че жените са неадекватни и трябва да се подчиняват. В момента бащата и майката се съдят за родителски права.