Вчера кметът на пловдивския район "Източен" Николай Чунчуков занесе торта на рожденичката и подаръци за малкия й син Емануил, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Борбената Мария Шопова, която има едва 2 процента остатъчно зрение, повела своята битка за дете през 2009 г. След всеки от шестте й неуспешни ин витро опита, лекарите я окуражавали, че ще успее да стане майка. Имало обаче и такива, които я упреквали заради увреждането й.

Вижте снимки>>>

На два пъти жената едва не загубила живота си, тъй като две от бременностите й били извънматочни. При едната Мария направила перитонит и три дни била между живота и смъртта. Оцеляла и не се отказала от мечтата за рожба.

Така преди 9 месеца 49-годишната жена ражда Емануил, който е заченат в епруветка. Партньорът на Мария - Живко, с когото живеела преди на семейни начала, му дал фамилията си. Днес мъжът живее един етаж под нея, но с грижите за момченцето изцяло е ангажирана Мария, съобщава "Марица".

За помощ разчита на майка си Еленка, както и на личната асистентка по проект „Независим живот” Атанаска Иванова. Всеки ден от април досега тя посещава Мария и Емануил, за да извежда бебето - това е единственото нещо, което майката не успява да направи за момченцето. Иначе тя сама къпе сина си и му готви домашна храна.

"Може да не виждам, но знам кое къде си оставям и как да го намеря", обяснява щастливата майка. Макар да не е виждала в детайли лицето на сина си, в съзнанието си носи образа му. Просто го усещам, вдига рамене с усмивка жената.

Мария допълва, че единственото, което иска е да е здрава.

"Не съм имала по-вълнуващ рожден ден“, сподели рожденичката и заяви, че на прощъпулника на детето първият гост, когото ще покани, ще бъде кметът.