След публикациите Окръжната и Районната прокуратура в Пловдив се самосезираха и в 30-дневен срок трябва да бъде установено дали има достатъчно данни за извършени престъпления по служба.

Освен това ще бъде направена проверка по искане на Иван Тотев за незаконно използване на специални разузнавателни средства за подслушване и запис. По искане на наблюдаващите прокурори Атанас Янков и Ваня Христева, от Дарик радио са предоставили аудиофайловете със записа на Икономическа полиция.

На партийна сбирка един от членовете на ГЕРБ пита притеснен Тотев за чистката на "техни хора" от различни ведомства и институции. В отговор кметът, който е и регионален лидер на партията, заявява:

"Досега сме прибрали толкова народ в общината, колкото не можеш да си представиш. Търсим и всеки случай го гледаме по отделно. Ако примерно партията в Пловдив е 1000 човека, то 500 работят в общинатаПостоянно ги прибираме, кой откъдето е артисал".

От думите на Тотев става ясно, че има диалог с новия директор на летище „Пловдив” Иван Карнабитов и там също ще бъдат осигурени щатове, за да се назначават хора.

Разговори имало и с новия управител на ВиК Пловдив, където работят 120 човека от ГЕРБ и имало уверение, че те няма да бъдат уволнявани.

Вчера от записа се разбра, че Тотев е обяснявал, че Общинският съвет на Пловдив е взимал нарочно подготвени незаконосъобразни решения. Незаконните решения се гласували умишлено, за да бъдат върнати от областния управител Венцислав Каймаканов. Целта била вината за нереализираните в града проекти да пада върху него, а не върху общинската администрация.

Тотев обяснява, че Каймаканов е доста компрометиран, особено след системните протести пред кабинета му през лятото при встъпването му в длъжност.

Знаете ние много добре го изиграхме и никой не разбра", казва пловдивският градоначалник пред съпартийците си.

Пред журналисти вчера Иван Тотев коментира, че въпросът по-скоро е кой е направил записа и носи отговорност за неговото разпространение, а не съдържанието му, "защото изказванията са извадени от контекста".

"Няма да коментирам неща, които са абсолютно незаконни, неморални, несъществуващи, защото реално в правния мир ги няма", допълни Тотев.

Той бе категоричен, че няма да подаде оставка.