Детето със съмнения за морбили в Пловдив е изолирано

stat
12:26  |  18 март 2017 | Общество / Редактор Димитър Михайлов /  
Дребната шарка продължава да се разпространява в Румъния Дребната шарка продължава да се разпространява в Румъния
Сн.: Shutterstock

Двегодишното дете от пловдивския квартал "Столипиново", което е със съмнения за морбили, е изолирано, но има опасност от разпространение на заразното заболяване
Това съобщи директорът на инфекциозната клиника в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив професор Мариана Стойчева, цитирана от БНР.

"То не е имунизирано това дете и те са податливи на морбили. Това е първият случай, който е при нас. За съжаление, много е заразна тази шарка. Дано не се случи епидемията като преди 7-8 години, но нямаме други случаи засега", каза проф. Мариана Стойчева от инфекциозната клиника в Пловдив.

Още в началото на седмицата Министерството на здравеопазването разпореди на личните лекари да направят преглед на имунизационния статус на всички техни пациенти до 18-годишна възраст дали са имунизирани срещу морбили. На всички, които не са обхванати, е необходимо да се постави ваксина.

Епидемията от заболяването, известно като дребна шарка, продължава да се разпространява в Румъния. Според тамошните здравни власти до момента има 17 починали, а заразените са над 3 хиляди.

Над 30 са случаите, в които заболяването е пренесено в Австрия, Унгария, Франция и Германия.
Последно в Общество


Борисов: Поправете пътищата, да има полицаи в малките селища

Премиерът Борисов свика оперативно заседание за битовата престъпност и пътната мрежа в края на зимния сезон.