Политическата, финансова и икономическа стабилност в страната дават възможност индустрията да се развива. В сложната глобална обстановка в момента, във време в което се говори повече за война и военна техника, ние акцентираме върху ръст на икономиката, индустриалното сътрудничество и развитието на населените места, каза министър-председателят.

Вижте снимки >>>

Той посочи, че ръстът на икономиката гони 4 процента, безработицата е спаднала на 5 процента, има огромен фискален резерв, нулева инфлация, бюджетен излишък и 11 процента ръст на доходите от началото на годината, по данни на Евростат.

Борисов поздрави над 600-те фирми участващи на технологичния форум и добави, че ръстът на икономиката, политическата стабилност, ниските данъци, строителството в държавата довеждат до увеличението на изложбените площи и на желаещите да инвестират в България.

Увеличението на заетите изложбени площи /30 %/ доказва, че международния панаир е най-авторитетната технологична среща на Балканите, участието на компании от близо 40 държави, представящи технологични и авангардни решения за индустрията и дома е символ на динамично развиваща се икономика, отличаваща се с устойчивост и конкурентоспособност на европейските стандарти, каза по време на официалното откриване министърът на икономиката Емил Караниколов.

Той пое ангажимент от името на правителството още от следващото събитие в изложбения център в Пловдив да има щандове на Българската банка за развитие и представители на ОП "Развитие и конкурентоспособност", на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия, на Агенцията за инвестиции които ще подпомагат участващите на форумите компании.

На събитието присъстваха още кметът на Пловдив Иван Тотев, областният управител на Пловдивска област Здравко Димитров.

Сензационни изобретения, превърнати в практични решения за индустрията и бита, може да се видят на Международния технически панаир в Пловдив. Той ще се проведе до 30 септември 2017 г., участват над 600 изложители от близо 40 държави.

Фирмите демонстрират модерни продукти и услуги от областта на електрониката и електротехниката, енергетиката и екологията, водния сектор, информационните технологии, роботиката и автоматизацията, транспорта и автосервизното оборудване, машиностроенето, строителството, химическата промишленост, автомобилната индустрия.
Над 40 новости се състезават в Конкурса за златни медали.

Сред тях е българска иновация от европейски мащаб, която може да спаси хиляди автомобили от спиране заради отделяните вредни газове. За първи път е показана мобилна машина за регенериране на филтри и катализатори на двигатели.

Технологични атракции ще бъдат показани и на Международното гейминг състезание, където ще се конкурират над 600 участници. Зрителите ще видят турнири по League of Legends, CS:GO, Hearthstone, Fifa17, Tekken 7, Street Fighter V, Racing зона, VR зона, мърчъндайз и гейминг периферия.