В събота той свика извънредно заседание на кабинета и настоя пред министрите да се вземат спешни мерки.

"Сега в закона пише, че кръвните проби на шофьорите се взимат от лекар, а всички знаем, че това го правят медицинските сестри, което е основание да падат в съда и то не по вина на магистратите", коментира днес министър-председателят пред журналисти в Пловдив, цитиран от "24 часа".

По думите му "фондът с камерите по пътищата вече е заминал". Те трябва да се сертифицират и затова е дал 10-дневен срок.

Борисов даде пример с табелите, които предупреждават, че има камери.

"Като ги видят шофьорите, намаляват, а след това газ. Защо трябва да има табела? Нали целта е през целия маршрут да се спазват знаците...", попита Борисов.

Той каза, че в Германия няма камери по пътищата, но немците са известни със своята дисциплина.

"По-добре е цялото общество да поведем битка с този проблем, защото гинем всички", каза още

Премиерът обяви, че наредбата за наркотичните вещества вече е готова и е пратена в прокуратурата за становище.

"В 15-дневен срок се надявам да направим тези поправки в закона. Те са по 1 изречение, но са важни, защото в противен случай се шиканира целият съдебен процес и се нарушава закона по най-безобразен начин", изтъкна Борисов.

Той изрази недоумение защо са допуснати такива пропуски на времето и ги нарече "абсолютна глупост".

И майката на прегазената Лора против табелите за камери

Междувременно и депутатът от ГЕРБ Нели Петрова - майка на 21-годишната Лора от Варна, която беше прегазена от мотоциклетист преди няколко години, също настоя да се премахнат табелите, които предупреждават за видеонаблюдение по пътищата.

"С тези знаци, които предупреждават, че има камери, естествено е, че той ще намали и в момента, в който мине камерата, газ - пак със 100 км, и после вече, за съжаление, загиват невинни, които си спазват правилата, което знаят, че трябва да правят, за да запазят собствения си живот и живота на другите. За мен лично това е една безотговорност към самия себе си", каза Петрова пред БНР.

Междувременно бившият икономически министър Трайчо Трайков даде предложение как да се намалят жертвите на пътя - с модерен влаков транспорт.


20 млн. за Пловдив - Европейска столица на културата

Бойко Борисов участва в работна среща "Пловдив - европейска столица на културата 2019", на която присъстваха посланикът на Австрия Роланд Хаузер и президентът на Фондация „Америка за България” Нанси Шилър. Премиерът беше придружаван от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, министъра на културата Боил Банов и министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова. Те бяха посрещнати от кмета на Пловдив Иван Тотев.

Борисов ерът уточни, че в сряда ще бъде прието правителствено постановление, което да регламентира финансирането на европейската столица на културата Пловдив. По думите му от следващата сряда държавата ще започне да превежда средствата на втория български град.

Общо 20 милиона лева ще бъдат преведени през 2018 и 2019 г., уточни шефката на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, която също е в града. Тя съобщи, че парите ще се дават за инфраструктурни обекти, а не за събития.