Това обясни пред Нова телевизия заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев. Той обясни, че предлаганият от БСП необлагаем минимум за българите със заплати до 510 лева всъщност ще засегне всички работещи у нас. Причината – хората с по-високи възнаграждения ще плащат налози само върху сумата над въпросния минимум.

Вчера от БСП представиха алтернативен бюджет, който включва премахване на плоския данък и въвеждане на прогресивна скала. Освен това доходите до 510 лв. няма да се облагат. Социалистите предлагат и повишение на данък дивидент от 5 на 10%.

Повишението на данък дивидент ще вкара в хазната едва 67 млн. лв., пресметна Ананиев. Според него предлаганата от БСП алтернатива значително ще намали приходите, а разходите ще скочат с над 3 млрд. лв., което може да доведе до дефицит от над 4%. Ще нарушим всички правила на ЕС, каза заместник министърът.

Ананиев заяви, че най-сериозно увеличение на доходите ще има за работещите в сферите на образованието, отбраната и сигурността, полицията и социалните дейности.

Предложението е разходите за персонал в отбраната да бъдат увеличени със 100 млн. лв., а разходите за персонал в системата на МВР – с 55 млн. лв.

„Ресурсите на МВР и армията не трябва да се разпределят на калпак”, категоричен бе заместник-министърът, участвал в разработването на 35 държавни бюджета в последните шест правителства.

По отношение на заложения в бюджета размер за поемане на дълг в следващата година от около 1 млрд. лв., Ананиев каза, че той е за изплащането на задълженията по дълга на държавата, което става по календар, но на нетна основа размерът на дълга на страната ще намалее с 600 млн. лв.

Според Ананиев държавата не трябва да изплаща изцяло дълговете на болниците, тъй като това няма да ги дисциплинира.

Държавните и частните болници у нас са равнопоставени. Ако се платят дълговете на държавните ЕС може да ни глоби за нерегламентирана държавна помощ, обясни Ананиев.

Попитан за неговата заплата заместник министърът каза, че тя е 2235 лв. и отговаря на труда, който полага.