Това съобщи за bTV директорката на учебното заведение Даринка Стойчева.

Учителката от ДГ "Надежда" Стойка Гатева е педагог с 40-годишен стаж в целодневната градина в Плевен. 

За случая стана ясно, след като аудиозапис направен в детската градина беше публикуван в социалните мрежи.

„Такова поведение не съм очаквала, че мога да чуя”, допълни още директорката и каза, че след края на отпуската по болест на Стойка Гатева, тя ще изиска писмено обяснение, след което учителката ще бъде отстранена от длъжност.  

Междувременно общината започна проверка заради записа, която е установила, че той наистина е направен в детската градина и, че гласът е на учителката Стойка Гатева. Проверката на общината ще продължи, като детската градина ще бъде проверена и документално за нарушения.

 Превръща ли се агресията в норма за възпитание?

„Това поведение не може да бъде оправдано по никакъв начин”, категоричен е бившият министър на образованието Тодор Танев. Той поясни обаче, че от такива случаи не бива да се прави обобщение на цялата система.

„Да се налагаш, при това с власт, а понякога и с плесници, върху този, който те гледа, е престъпление. Не е само липса на професионализъм”, категоричен е Танев.

Според психологът Александра Петрова повечето учители сами искат да минат допълнително обучение, защото не могат да се справят с поверените им деца.

„Родителите имат право да искат камери, а за самите учители може да бъде много полезно като обучителен вариант”, смята Петрова.

От своя страна родители застанаха пред камерата на Bulgaria ON AIR, за да изразят възмущението си и последствията, които виждат у децата си, след поредната агресия от страна на възпитателка в детска градина, този път от Плевен.

"Проблемът не е единичен, той е масов! Малтретирането над деца е публична тайна, а ние - родителите и обществото, трябва да спрем да си "заравяме главите в пясъка", призова един от родителите! 

Днес пред камерата на телевизията една майка сподели, че е подозирала за подобно отношение спрямо детето ѝ, тъй като то се оплакало, че е било ударено по ръката от г-жа Гатева.

"Освен това, когато си подрежда играчките вкъщи, детето ми започва да се кара на мен и баба си: "Аз командвам тук!" Няма как то да е чуло тези думи от другите деца в градината", убедена е майката.

Заместник-кметът на Община Плевен Стефан Милев подчерта, че досега жалби от такъв въпрос не са пристигали.

"Призовавам всички родители, които имат съмнение за агресия над децата си в детските градини, да подават сигнали в общината", заяви зам.-кметът.

Единият от възмутените родители апелира също за монтирането на аудиоустройства в детските градини, за да се следи контролът в тях!