Плажът "Фичоза" не е отдаден на концесия и за почистването му и водното спасяване се грижи Община Варна, съобщи "Фокус".

Това не е попречило обаче на хотел, който се намира непосредствено на плажа, да разположи чадъри и шезлонги по част от него и да постави табели, че чадърите и шезлонгите са само за гости на хотела. По думите на министър Ангелкова това е тежко нарушение на закона.

Тя подчерта, че когато един плаж не е отдаден на концесия или наем, никой няма право да разполага на него плажна инфраструктура, която да се използва само от гости на съответния търговски обект.

Министър Ангелкова допълни, че глобата за подобно нарушение е между 10 000 и 30 000 лева.

Тя отбеляза още, че по този начин съответният хотелиер използва плажа напълно безплатно, не плаща концесионни, такси, наеми и данъци, а за чистотата и сигурността на плажа се грижи общината, която влага пари на данъкоплатците.

Проверките на министъра на туризма Николина Ангелкова по плажовете на Северното Черноморие продължават.

Тя посочи, че нередностите, които са установени досега, са в резултат на работата на мобилните групи.

Те са разпределени 24 часа по Северното и Южното Черноморие и те работят извън останалите проверяващи, които работят по график. Ние сме абсолютно навсякъде, за да можем да реагираме веднага, особено когато имаме фрапиращи сигнали”, уточни Николина Ангелкова.

Тя каза още, че след втората проверка ще може да се каже със сигурност колко ще бъдат санкционираните, защото сега тече срокът от 14 дни, в който те могат да отстранят нередностите.

Министър Ангелкова съобщи, че на неохраняемия плаж на село Шкорпиловци са поставени чадъри и шезлонги и има изградени заведения, което е напълно незаконно.

„За заведенията е по-трудно да се определи, защото на пръв поглед то може да изглежда, че е на плажа, но това да не е така. Затова първо геодезистите заснемат и определят в кой точно парцел се намира съответното заведение. Всички тези сигнали ги проверяваме, но особено, когато е видно с просто око санкционираме веднага на място”, посочи министър Ангелкова.

Тя изтъкна още, че на санкции не подлежат собствениците, които разполагат чадър и шезлонги безплатно и могат да се използват от всички плажуващи.

До момента от проверените от около 110 плажа по Българското Черноморие и на първата проверка, защото предстои и втора, имаме констатирани 46 или 56 нарушения, информира министърът.

Тя посочи, че Министерство на туризма е дало предписания тези нарушения да бъдат отстранени в законовоустановения срок.

„В момента при втората проверка ще стане ясно дали те са отстранени. Ако се констатира, че не са отстранени незабавно се налага неустойка, която е от 10 000 до 50 000 лева и се стартира процедура по нейното събиране”, уточни още Ангелкова.

Тя допълни още, че експертите на Министерството на туризма и на областна администрация Варна вече са съставили протокол на нарушителя на плажа на Фичоза. Предстои издаването на акт за установяване на административно нарушение. По време на проверката бе установено наличието и на две заведения на плажната ивица. Министър Ангелкова нареди да се направят геодезически заснемания и да се провери дали отговарят те на кадастралната схема.

По думите й в началото на сезона са проверени повече от 100 плажа, а през последната седмица над 65 ивици са били повторно инспектирани от екипите на министерството.