По-рано социалистите заявиха, че правителството в оставка продължава да раздава атрактивни плажове на близки фирми. Това се правело с идеята част от паричния поток да бъде върнат и вкаран под някаква форма в предсрочните парламентарни избори.

"Твърденията на БСП са манипулация и подготовка на предизборна кампания. Не разбирам позицията им - защо бързаме или защо се бавим. От една страна Министерството работи като камила бавно, от друга страна бърза да отдава процедурите", коментира Ангелкова на брифинг, цитирана от „Фокус“ и БТА.

„Първо бих искала да ви уверя, че независимо че сме в оставка, ние продължаваме да работим“, увери тя.

По думите й 34 договора на плажове, отдадени на концесии, са изтекли и, за да се гарантира нормалното протичане на лято 2017 г. и ръстовете, които се очакват и още от миналата година се договарят, е важно да се осигури стопанин на тези плажове. Затова е необходимо да се стартират процедурите, подчерта министърът.

„Голяма част от тях ще бъдат довършвани в мандата на служебния кабинет, защото откриването на една процедура не означава, че тя се решава за един ден. Всички изисквания за това да се случва са описани в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Там, където те не са уредени, са в Закона за концесиите", подчерта Ангелкова.

Тя уточни, че още на 10 ноември, с решение на МС, е започнало отдаването на концесия на 8 плажа, в момента тече и подготовката на още 6 такива процедури и останалите се подготвят за отдаване под наем. Министърът на туризма изтъкна, че смята това за нормално.

Ангелкова коментира и конкретното обвинение на БСП, че при процедурата за плаж "Поморие-Север" са допуснати участници, които не са имали цялата необходима документация, и са отстранени такива, които са дали цена 0 лв. за чадър и шезлонг, с аргумент, че това не е цена.

Министърът беше категорична, че цената на чадър и шезлонг не предопределя избора на концесионер. Тя уточни, че с решение на МС е прието в критериите за оценка на избор за стопанин 40% тежест да има предложената цена за един брой чадър и един брой шезлонг, 40% - цената за концесионно възнаграждение, и 20% - допълнителните услуги.

"Питам БСП във връзка с изнесените данни за плаж "Поморие", които би трябвало да са известни само на членовете на Комисията и на участниците в процедурите, БСП участва ли в тези процедури по концесия и по какъв начин? По този начин оказват ли политически и икономически натиск върху администрацията и в полза на кой", отвърна Ангелкова.

Тя попита и дали не нарушават закона, изземвайки функциите на съда, след като процедурата не е приключила, и така ли ще управляват, ако дойдат на власт.

„Очевидно, че левицата отново се движи по линията "една жена каза“, коментира още министърът в оставка и призова БСП, ако имат данни за нередности, да се обърнат към съда.

По отношение на концесията на "Слънчев бряг-Север" министърът припомни, че тя е прекратена заради системни нарушения на концесионера и попита дали БСП защитава този "системен нарушител".

На въпрос колко са били кандидатите за концесионери на плажовете, министърът отговори, че за някой има само един кандидат, за други - от два до девет. Към „Бургас – север“ е имало най-голям интерес.