80-годишен българин обиколи света с яхта

stat
07:28  |  15 май 2017 | Общество / Автор Николай Големанов /  
Българският мореплавател Васил Куртев скоро ще бъде посрещнат на Морска гара - Варна Българският мореплавател Васил Куртев скоро ще бъде посрещнат на Морска гара - Варна
Сн.: Bulphoto

Трикратният носител на наградата за българско морско ветроходно постижение д-р Васил Куртев е на финалната права на околосветското си плаване с яхта “Одесос”.
Това съобщава "Труд", който се позовава на съпругата на яхтсмена д-р Мария Панайотова.

Рано в събота сутрин яхтата “Одесос” и нейният шкипер са пресекли Егейско море и са навлезли в протока Дарданели. Така се затваря кръгът на околосветското плаване от Каварна.

80-годишният мореплавател пресича два пъти Атлантика и успя да осъществи своята дългогодишна мечта – да обиколи света. Зад гърба му са повече от 25 хиляди морски мили.

Очаква се при благоприятен вятър яхтата скоро да пристигне във Варна. По този повод фондация “Кор Кароли” организира официално посрещане в района на морска гара.

На 22 януари тази година д-р Васил Куртев навърши 80 години в открито море.

Първият си глобус той печели през 1982 г. за обиколка на Черно море с яхта “Норд”. Две години по-късно е отличен и за участието си в “Остар” със същата яхта.

През 2010 г. той бе отличен за плаването му от Каварна до Нюпорт, Роуд Айлънд, за периода 1 август 2009 – 26 юни 2010 г. с яхта “Бизоне”.
Последно в Общество


Радев обречен да трупа точки

Първите 12 месеца на президента Румен Радев показват устойчиви нива на доверие от около 60% и на недоверие – около и под 30%.