Това отчитат от "Прозрачност без граници". Наблюдатели на тази асоциация за пореден път следят за честното и демократично провеждане на вота, предаде БНР.

Програмният директор на асоциацията Ваня Нушева разказа по БНР свои впечатления от кампанията и преди всичко "един негативен и един позитивен факт".

"Позитивният факт са  опитите за завръщане на дискусията за това какво предлагат политическите партии. В периода 2011 -2014 година, една от основните критики, които ние отправяхме всеки път към политическите партии, е, че не се стремят да разработят политически платформи (...), не се състезават с идеи", заяви тя.

Негативното е това, че се размножават методите за черен пиар, за компрометиране на политическия противник. А социалните мрежи позволяват още повече да се прилагат подобни практики.

Що се отнася до т.нар. контролиран вот, важното е в изборните помещения да не присъстват самите кандидати, представители на местните власти, нито лица без обозначителни знаци, които проследяват как гласуват избирателите.

Ваня Нушева изброи и други примери за възможни нарушения в деня на вота:
  • Когато има организирано безплатно извозване, съпровождане на избирателите, групово гласуване;
  • заплахи, възпрепятстване на хора да гласуват;
  • когато хора без ясен статут си водят бележки кой как гласува;
  • когато разпитват избирателите или избирателите доброволно си отварят бюлетината;
  • когато се раздава храна, опрощават се дългове.
Асоциация "Прозрачност без граници" препоръчва на избирателите, които видят нарушения, да сигнализират на безплатния телефон 0800 11 224, както и на органите на МВР.