Това заяви в интервю за телевизия Си Ен Би Си турският вицепремиер Мехмет Шимшек, цитиран от ТАСС и БТА.

"Организаторите на пуча са имали конкретни планове за устройството на новата Турция. Подготвили са документи, в които се изброяват около 400 нови фамилии във висшия ешелон на властта и всички са военни.

Това е обемна папка с документи, съдържаща инструкции за новото ръководство. В момента внимателно проучваме този план и смятам, че част от него ще бъде публикувана", каза той.

Шимшек заяви също, че работата на турските власти по отношение на лицата, замесени във военния преврат, свежда "практически до нула" възможността пучът да се повтори.

"Който има намерение да прави нов военен преврат, ще мисли два, ако не и десет пъти, преди да го прави. Защото сега всички виновни ще си понесат заслуженото наказание. Затова вероятността от повторение на подобна ситуация е близка до нулата", каза турският вицепремиер.

Извънредното положение може и да бъде продължено

Турция не възнамерява да продължава въведеното след неуспешния опит за преврат извънредно положение след изтичането на тримесечния му срок, но ще го направи, ако се наложи, заяви в интервю турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от Ройтерс.

"Целта ни е то да не трябва да бъде продължавано, но, ако се наложи, е възможно, разбира се, да бъде продължено", каза той в интервю за турски телевизионен канал.

Турският премиер заяви, че броят на задържаните след опита за преврат е 13 хиляди души, съобщи Анадолската агенция, като се позова на турската телевизия Ен Ти Ви, предаде ТАСС.

"Броят на задържаните след опита за военен преврат към момента е 13 002 души: това са 1329 полицаи, 8831 войници, 2100 съдии, 689 прокурори", посочи Йълдъръм в пряк ефир. Той каза също, че президентската гвардия се разпуска.

"Президентска гвардия няма да има, повече няма необходимост от това", посочи турският премиер.