"Историята може да покаже много опитни алпинисти, които загиват в планините заради образували се козирки. Има безброй фактори, които определят снежната покривка", заяви пред Bulgaria ON AIR  опитния алпинист Дойчин Василев. 

Изминалите почивни дни имаше нови инциденти в планината, за съжаление с фатален край. Млада планинарка и преводачка бе затрупана от лавина в района на Момин връх в Пирин. В Банско мъж на средна възраст бе открит в безжизнено състояние, най-вероятно покрусен от инфаркт. Какви са рисковете, когато излизаме в планината и как да се подготвим най-добре за опасностите, дебнещи ни по пътя към върха?

Според Дойчин Василев преди човек да тръгне да изкачва някоя планина, трябва да се запознае с обстановката в района и има ли лавинна опасност.

"Пирин е най-алпийската планина в България - с остри ръбове, а освен това много често се образуват т. нар. козирки. Лавините не могат да се предвидят, затова внимавайте", съветва опитният алпинист.

Дойчин Василев смята, че човек трябва да отиде в планината, за да изпита някакъв адреналин, но в същото време трябва да бъде нащрек за потенциални опасности. Лавинната опасност остава в сила и днес за по-високите планини в страната.