Това би могло да доведе до катаклизми като загуба на спътникови и комуникационни линии, опасност от повишена космическа радиация в определени  региони, както и  проблеми с далекопроводите и инфраструктурата.

Това съобщава публикация в сайта undark.magazine

Северният и Южният магнитни полюси на Земята сменят местата си средно веднъж на всеки 200 хиляди или 300 хиляди години, но последният път, когато се е случило е преди цели 780 хиляди години.

Сега магнитното поле на планетата отново показва признаци на промяна. Въпреки че няма сигурност, че това е подготовка за смяната, наблюденията на учените повдигат въпроси за това как това може да засегне живота на планетата.

Трябва да се има предвид и, че магнитните полюси могат да покажат признаци за начало на промяната на поляризацията си, но това да не се случи, както е станало преди 40 000 години.
По-важно е да се знае кога ще се случи това следващия път.
През последните няколко десетилетия геофизиците се опитаха да отговорят на този въпрос с помощта на сателитни изображения и математически изчисления. Учените съобщават за  признаци на начално  изместване на магнитните полета. Промените на Земята вече са отслабили полето в Южния Атлантически океан до такава степен, че са засегнати част от сателитните системи, подложени на частично въздействие от космическата радиация. 
 
 Магнитното поле защитава планетата, по-специално от смъртоносната радиация от Слънцето и отслабването и появата на "дупки" в защитата му може да остави хората без достатъчна защита. 
Експерти по космическа радиация смятат, че следващата промяна на полюсите вероятно ще направи някои райони на планетата необитаеми. 
По-специално, поради отслабването на магнитното поле, вече опустошения озонов слой може да бъде унищожен, пише порталът.

Инфраструктурата, включително спътниковите мрежи, заедно с някои комуникации може да пострада.
Учените смятат, че хората трябва да се подготвят за обръщането на магнитните полюси, като подсигурят сателитите си. 
За целта частните сателитни оператори трябва да обменят информация за това как тяхната електроника издържа на космическото излъчване.
Учените посочват, че критичната инфраструктура на Земята е изградена с известен резерв от стабилност, но въпреки това трябва да се направят допълнителни прочувания и симулации и да бъдат взети съответните мерки.