Това трябва да стане чрез партньорства със страните на произход на този поток, по-специално африканските държави – уточниха лидерите на ЕС на тяхната двудневна среща в Брюксел.

В Централно Средиземно море (т.е. между Африка и Италия) притокът, съставен основно от икономически мигранти, остава на нивото от миналата година и трябва да бъде намален. Това се казва в заключителен документ от първия ден на срещата, посветена основно на Брекзит.

Подкрепения от държавните и правителствените ръководители на 28-те план, беше представен в началото на юни от Европейската комисия пред Европейския парламент.

Планът предвижда партньорства с трети страни, които да бъдат асоциирани към европейската миграционна политика.

ЕК предложи на първо време такива партньорства да бъдат установени с африканските страни Етиопия, Нигер, Нигерия, Мали, Сенегал плюс Йордания и Ливан.

Според плана ще има търговски последици за страните, които не приемат достатъчно репатрирани на тяхна територия икономически мигранти от Европа. Страните, които сътрудничат, могат пък да получат достъп до големи инвестиции.

Дипломат номер едно на съюза - Федерика Могерини, ще ръководи прилагането на този нов подход, така че първите партньорства да бъдат сключени преди края на годината.