Пред български журналисти в Брюксел след срещата премиерът съобщи, че е запознал Барозо с актуалната ситуация в България, както и с напредъка на нашата страна по механизма за сътрудничество и оценка, предаде БТА.

Говорихме за основните аспекти по доклада, поясни Орешарски. Получих уверение, че докладът ще бъде обективен. Подчертах, че всички критични бележки, които очаквам, ще ни бъдат добро ръководство за стимулиране на по-нататъшните политики“, заяви премиерът.

Попитан дали е възможна отмяна на механизма, той заяви, че би могъл да отговори след оповестяването на предстоящия документ през януари догодина, защото тогава ще можем да се огледаме в него и да преценим, дали има още много, или още малко работа.

В отговор на въпрос дали разговорът е засегнал протестите у нас и стабилността на управлението в страната премиерът уточни, че за това не е станало дума.

По неговите думи е била обсъдена икономическата ситуация в България, с положителните сигнали от последните два месеца и очакванията за следващата година.

Премиерът е съобщил на своя събеседник, че законът за продажбата на земя, гласуван от Народното събрание, се намира в Конституционния съд и се очаква решение.

"Говорихме за бежанската вълна, благодарих за досегашната помощ и изразих надежда, че тя ще продължи", посочи Орешарски.

Той е представил основните мерки за овладяване на ситуацията с бежанците, която в настоящия момент определи като доста по-спокойна, в сравнение с предишните няколко месеца.

"Уверих, че ще продължим да изпълняваме стриктно мерките, които целят да поставят под пълен контрол миграционната вълна", заяви премиерът.

В отговор на въпрос Орешарски уточни, че темата за газопровода "Южен поток" е била засегната. В разговора премиерът е откроил добрия контакт с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.