Проф. Ханке препоръча да се намали броя на министрите и на администрацията - да се следва сингапурския модел. Той получи днес званието „Доктор хонорис кауза” на Българската академия на науките.

Сингапурският модел в буквалния смисъл не е приложим в България, но много от елементите са приложими. Опитваме се и сега да го правим с мерки за подобряване на бизнес климата и за насърчаване на инвестициите, отвърна му Пламен Орешарски, който дойде лично да поздрави американския професор за полученото звание.

Елементи от сингапурския модел присъстват в програмните ни приоритети, коментира премиерът, цитиран от БТА.

Ханке: Корупцията прелива

"Бащата" на валутния борд Стив Ханке призова българското правителство да се справи с корупцията и отново подчерта значението на борда.

Неговото обяснение е, че хората в страната протестират, защото нямат надежди, нямат и очаквания, а корупцията прелива.

Корупцията дава лош облик на България и създава негативни външни аспекти, продължи проф. Ханке.

Попитан дали протестите ще се отразят на икономическото развитие, той каза, че имат положителен ефект, ако в резултат изкристализира идеята "за по-малко правителство, с по-малко министри".

Дисциплината, въведена с валутния борд, е изключително важна за България. Ако днес България не е във валутен борд, политиците щяха по един бесен начин да харчат пари и да ходят час по час до БНБ, да печатат пари и резервите, които БНБ е натрупала, ще се стопят и похарчат незабавно, каза по БНР Ханке.

България, валутният борд и еврото

България ще въведе еврото, но не на всяка цена. Точната дата на приемането на единната европейска валута зависи от много фактори, каза министър-председателят по време на награждаването.

Орешарски за монетарната система и борда

КРЪСТОСАН ОГЪН: Орешарски срещу Плевнелиев