Народното събрание прие оставката на кабинета със 180 гласа "за", 8 - "против" и 8 въздържали се. Тя бе внесена вчера в деловодството на парламента в 17.59 часа. Службата затваря в 18 часа.

Не очаквах, че мандатът ще бъде лесен, оказа се сигурно малко по-труден от очакванията ми. Така Пламен Орешарски отговори пред медиите в парламента дали отново би поел поста, ако е знаел с какво ще се сблъска.

"Рано е още", така Орешарски коментира, дали ще отговори най-накрая на въпроса "Кой предложи Делян Пеевски".

Той потвърди, че оставката му е предопределена от развитието на взаимоотношенията между двете подкрепящи правителството парламентарни групи след евроизборите.

Същевременно премиерът в оставка смята, че трябва да се анализират по-дълбоките причини, довели до оставката му, а не тя да се обяснява с пресконференцията на ДПС в "онзи четвъртък" след евровота. Според него брифингът не е дал съществен отпечатък.

Орешарски заяви още, че за тази една година управление не е чувствал натиск от партийните централи.
Убеден съм, че към днешна дата имам подкрепата както на ПГ на КБ, така и на ДПС, допълни още той.

Що се отнася до КТБ, премиерът в оставка не вижда какво отношение може да има едно правителство към лошото финансово състояние на една банка или по-скоро към слабата й ликвидност.

На въпрос, че оставя своя наследник да се справя с най-тежката банкова криза, Орешарски посочи, че това не е в неговите функции.

Има цяла голяма банка, наречена БНБ, която има всички компетенции за регулиране и управление на банковата система. При възникването на банковата криза сме оказвали всякакво съдействие за намиране на успешно решение на тази криза. такова, сме да твърдя, че сме намерили. то се нуждаеше от парламентарна подкрепа”, каза Пламен Орешарски.

Той каза, че след като е подал оставката, напрежението било "паднало от него". Аз съм напускал в моя професионален живот няколко пъти високи постове с огромно напрежение, винаги ми е падало напрежението, след като приключи съответният мандат, и сега няма изключение, обясни премиерът в оставка.

Орешарски каза още, че е поканен на конгреса на БСП в неделя, но има време дотогава и ще си помисли дали да присъства.

"Винаги стоя зад своите решения. Стоя зад кандидатурата на Кристалина Георгиева за върховен представител по външните отношения", каза Пламен Орешарски и добави, че е добре да има съгласие за бъдещия кандидат за еврокомисар, който е политическа фигура.