Орешарски съобщи, че е приел предложението инициативен комитет да го издигне като независим кандидат.

Все още за комитета се знае само, че негов председател е Николай Тошков Енчев, бивш кмет на Карлово. Според регистрите той е зам.-председател на сдружение с нестопанска цел "Евро Адванс", чийто председател е издателят на списание "Икономика" и сайта Кмета.бг Боян Томов - бивш оперативен директор на в. "Стандарт", съобщи "Капитал".

"От три години ми задават въпроса "Кой"? Докато бях премиер, бях зависим от парламентарното мнозинство. Политическите лидери бяха в основата на "Кой" тогава. Точно това е един от мотивите ми сега да се кандидатирам като независим, за да избегна тази грешка. Вече веднъж направих грешка, човек трябва да се учи от грешките", коментира днес пред bTV Орешарски.

Той беше категоричен, че никой не стои зад неговата кандидатура и всички партии са възможни партньори. По думите му обаче - едно е когато те те издигнат, друго е когато си независим кандидат – тогава твоята задача е да приемаш подкрепата на всички.

"Колкото по-голяма партия ме подкрепи, толкова по-добре. Бих се радвал и ГЕРБ да ме подкрепят, те все още нямат кандидат", каза Орешарски, като допусна и подкрепа от ДПС.

Той изтъкна, че повечето от тези, които го подкрепят, са млади хора от корпоративния сектор, които имат успешен бизнес на средни и малко над средни позиции.

По думите му той ги е предупредил, за да ги предпази, защото страхът, който е успял да елиминира по време на краткия си мандат заедно с министрите си, се е върнал.

Бившият премиер добави, че ще разчита на всички български граждани и не възнамерява да купува гласове. По думите му може да направи много евтина кампания и ще се отчете за всичко.

"Кампаниите могат да бъдат много евтини. Помолих всички симпатизанти, които имат бизнес, зависим от властите, да не се афишират”, каза още Орешарски.

На въпроса защо се е кандидатирал за президент той отвърна, че през целия си живот е работил в изпълнителната власт. По думите му, макар че беше на най-високите етажи - и министър, и премиер, там човек е в някаква структура и има парламентарни мнозинства и много фактори, с които трябва да се съобразява.

"Винаги съм се отнасял с респект към президентската институция, въпреки че на пръв поглед тя няма никакви правомощия и като че ли изглежда формална, но всъщност има огромна роля в нашето общество, стига човек да бъде действително независим и да може да обединява, а не да разделя”, добави експремиерът.

По повод дългите протести при неговото управление след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Пламен Орешарски каза:

"Протестите бяха за времето си, времето беше такова. Аз в някаква степен ги разбирам, сега времената обаче са други".

Дончева: Кандидатът на #КОЙ

"Пламен Орешарски очевидно е кандидат на #КОЙ. Но не само. Защото не смятам, че #КОЙ, е нещо сам по себе си. Той е лице на един голям кръг играчи, които имат много сериозни възможности за влияние върху българския политически и икономически живот”, коментира пред Нова телевизия лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева, която също се кандидатира за президент.

Според нея важен въпрос е защо „кръгът зад Пеевски” излъчва Орешарски за кандидат, тъй като това е провокация към хората, които протестираха месеци.

Но приемете, че за кръга #КОЙ това не е провокация, а естествена номинация”, заяви Дончева.

По думите й може да се смята, че той е кандидат на ДПС и трябва да се пита защо те не номинират такъв със своята регистрация за участие в изборите.

Дончева ссмята, че две може да са причините за кандидатирането на Орешарски – или иска да се реабилитира, или не може да откаже.

Аз го видях навън и му казах, че е луд”, така пък журналистът и политик Асен Агов коментира кандидатурата на Орешарски. Той участва в сутрешния блок на bTV веднага след интервюто на бившия си съпартиец от СДС.

Това е по-скоро лансиране на някакви нови идеи и на нов проект“, заяви пък математикът Михаил Константинов.