Става дума за т.нар. афера "Батко и братко", заради която през 2008 година бяха спрени плащанията по няколко европейски проекта, припомня БНР.

По това време Орешарски беше и финансов министър в правителството на Сергей Станишев.

Георгиев е обвинен, че е сключил договори с фирми на братята си за близо 120 милиона лева.

Заради публикациите в България от Европейската комисия са поискали обяснение от правителството тогава, а то беше на тройната коалиция. Орешарски дава показания в качеството си на тогавашен финансов министър.

Днес той си спомня, че еврочиновниците били притеснени заради високия медиен шум, спрели само временно плащанията, а когато доказателства за конфликт на интереси и други нарушения не били установени, и след като Веселин Георгиев подал оставка, европлащанията били възстановени.

Словоохотлив в съдебната зала, извън нея Пламен Орешарски избра да мълчи. На въпрос за добрите му спомени за събития от преди близо шест години, каза: "Имам добра памет".

Преди да напусне Съдебната палата през централния вход не се съгласи с въпроса защо изчезна от публичното пространство: "А, въобще не съм. Благодаря ви".

Делото "Батко и братко" е от особен интерес за Брюксел. Интересът остава актуален години наред, защото макар да е в съдебна фаза от шест години, то все още не е приключило на първа съдебна инстанция.

През 2010-та година то беше почти на финала си, когато съдия-докладчикът Георги Колев стана председател на Върховния административен съд и се наложи да започне отначало.

От 2012-та година и така до днес делото се гледа от съдия Петя Крънчева - единственият заместник-председател на Софийския градски съд от екипа на доскорошната шефка на Съда Владимира Янева.

Следващото заседание е на 28-ми април.