Последният участък от около 34 км от пътния възел "Зимница" до Карнобат от автомагистралата ще бъде открит на 15 юли.

ГЕРБ срещу Орешарски

От ГЕРБ цитираха Борисов, според когото е скандално България да има първата изцяло построена и завършена магистрала, а тя да стои затворена в разгара на лятото и туристическия сезон.

"Магистралата ще бъде готова в понеделник, ще се работи в събота и неделя и в понеделник ще бъде открита", обясни пред журналисти в парламента Орешарски, цитиран от „Фокус”.

По думите му изключително много се бърза с автомагистралата.

От ГЕРБ обаче продължиха да настояват още този уикенд да бъде пуснат трафикът.

Автомагистрала "Тракия" е напълно готова от една седмица и стои
неизползваема, коментира бившият министър на регионалното развитие и сегашен депутат от ГЕРБ Лиляна Павлова.

По нейна информация от вчера има и акт 16 на участъците от магистралата, който е със забележки, но те можели да се отстранят "при координирани действия от администрацията".

Бургаски депутати от ГЕРБ посетиха отсечката между Зимница и Карнобат, за да се убедят, че е готова за пускане.
Бившият областен управител Константин Гребенаров дори отвори бутилка вино на пътя, като знак на символично откриване, предаде БГНЕС.

Отговорът на БСП

Действията на представители на ГЕРБ, които са премахнали сигнализационните знаци на "Тракия", са неприемливи от обществена гледна точка, коментира пред БНР депутатът БСП Димчо Михалевски. По думите му този пиар е изключително неподходящ.

Той потвърди, че късно в четвъртък е подписан Акт 16 с незначителни забележки, които е необходимо днес и утре до обяд да бъдат отстранени, за да бъде издадено решението за ползване от ДНСК в неделя и в понеделник магистралата да бъде ползвана.

Кметове и превозвачи

Кметове на крайморските общини Поморие, Бургас, Созопол, Приморско и Царево се присъединиха към призива на Борисов незабавно да се пусне трасето. Те алармират, че вече са факт големите колони автомобили, които се движат по старата отсечка, което създава условия за катастрофи.

"За нас е необяснимо защо, при положение, че автомагистрала „Тракия“ е напълно готова, хората се подлагат на този дискомфорт и риск“
, заявяват още кметовете.

Превозвачи пък излязоха по обед с декларация за незабавно откриване на готовите участъци от магистралите, както и за преразглеждане и премахване на ограничителния и дискриминационен режим за движение на товарните автомобили в почивните дни.

ДНСК: На 15-ти сме готови с разрешението

От ДНСК съобщиха, че на 15 юли ще бъде издадено разрешението за ползване.
На 11 юли 2013 г. държавната приемателна комисия е започнала работа по приемане на последната отсечка, но до момента в ДНСК не е представен протокол образец 16.

На заседанието на комисията са дадени забележки от Пътна полиция за довършване на вертикалната сигнализация и за отстраняване на строителни отпадъци до пътните платна.

"Тези забележки са важни за пътната безопасност и ще бъдат отстранени от изпълнителя за не повече от един-два дни. След оглед и представени в ДНСК доказателства за отстраняване на забележките, на 15 юли ще бъде издадено разрешение за ползване", обясниха и от ДНСК.


Кръстосан огън: Да се пусне ли магистрала "Тракия" сега?