От днес, по предложение на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, министър-председателят Бойко Борисов освободи от длъжност проф. Моллов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

Отново по предложение на Танева, на негово място премиерът е назначил д-р Дамян Илиев.

Това се случва дни, след като собственикът на веригата за бързо хранене "Аладин Фуудс" Аладин Харфан обвини Моллов за оказван натиск с помощта на държавната структура. Той разказа за месечен рекет в размер на 10 хиляди евро, за да бъде оставена фирмата да работи на спокойствие. След като отказал да плати, последвала серия от проверки в няколко от преработвателните ѝ цехове. Резултатът от тях е временното спиране на производството.

След среща днес с Танева, Харфан обяви, че и други фирми са го подкрепили, разказвайки за натиск от страна на ръководената от Моллов агенция. Бизнесменът поискал от министъра оставката на Моллов, а тя уточнила, че шефът на БАБХ се назначава и освобождава от премиера.

Междувременно председателят на Националната асоциация на млекопреработвателите Богдан Борисов също разказа за искане на т.нар. такса "спокойствие”, за да не създава БАБХ проблеми при проверките в бранша.

"Същата схема, каквато е с Аладин. Отива се в предприятието: "Ще ти решим проблема. Дай 10-20 хиляди лева". Вече са толкова онаглели, че просто нямам думи”, каза Борисов, цитиран от bTV.

Според него случаят с "Аладин Фуудс" доказва, че "има явна и то безогледна корупция”.

Самият Моллов вчера, когато още беше на поста, отрече обвиненията и заяви, че ще сезира прокуратурата за нанесени морални щети и уронване престижа на структурата. Той дори показа снимка на пилешко месо с червеи, което според него е на "Аладин Фуудс".

Кой е новият директор на БАБХ

Д-р Дамян Илиев е роден на 14 март 1949 г. в гр. София. Завършва гимназия през 1967 г. и Висшия ветеринарномедицински институт в София през 1974 г. От 1974 до 1978 г. работи като ветеринарен лекар в Оряхово. В периода 1978 – 1982 г. е хирург в Лабораторията по биология и болести на дивеча в клиника за дребни животни.

От 1982 г. до 1992 г. работи като ветеринарен лекар на националните отбори по конен спорт към Българската федерация по конен спорт. През 1992 г. става ветеринарен лекар на конна база „Хан Аспарух” в София. От 1994 г. до 1999 г. е и управител на базата. В периода 2000 – 2006 г. работи в клиниката на Зоопарк-София. През 2006 г. става директор на РВМС-София. От 2007 г. до 2011 г. е зам.-генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).

След като НВМС беше преструктурирана в Българска агенция по безопасност на храните, д-р Илиев поема длъжностите на главен секретар и главен санитарен ветеринарен инспектор на Република България.

Владее английски и руски език.