Организацията премина в социалните мрежи, като близо 400 души са заявили участието си. Протестиращите настояват едно от малкото останали диви места по крайбрежието на Черноморието да остане такова.

По нареждане на премиера Бойко Борисов преминаването край плажа "Алепу" вече е свободно. Пътят беше затворен  от кмета на Созопол Панайот Рейзи. След като граждани премахнаха оградата, тя беше монтирана отново и охранявана от полицейски патрул.

Междувременно снимки в социалните мрежи на терасите край плажа "Алепу", известен още като "Шофьорския плаж", предизвикаха остри коментари и опасения, че там се готви ново, мащабно застрояване.

Фотографиите показват терасиране на морския бряг при комплекса "Свети Тома" и това поражда съмнения за инвестиционни намерения.

Като цяло протестът протича спокойно, единствено възникна напрежение между част от протестиращите и два телевизионни екипа, предаде БТВ.

"Показаха се много нарушения - между блатото и пътя има учредени парцели в Подробния устройствен план (ПУП) в... резервата!", изказа възмущението си пред News.bg Владо Руменов.

"Идеята да се затвори пътят е да почне да се строи, без някой да вижда какво става. През февруари пътят е изваден от Републиканската пътна мрежа и е прехвърлен да се стопанисва от общината. След това той може да бъде разделен на парцели, да престане да е път и т.н.", заяви възмущението си гражданинът.

Хората от региона твърдят, че подобни постъпателни действия за промяна на релефа в района са извършвани от кмета Панайот Рейзи. По тяхна информация собствениците на курортното селище "Свети Тома", което е в южния край на Алепу, са съдействали за назначаване на сегашния главен архитект на Созопол.

След неговия избор са му възложили задачата да направи проекта за курортно селище "Св. Тома" - на южния нос на залива.

"Беззаконието в държавата е по-страшно от всички останали неща", категоричен е Руменов.