Това е станало известно от приключилите процедури за определяне на наематели на плажните ивици, съобщиха от Министерството на туризма.

Сумата нараства общо с около 950 хил. лв. в сравнение с получаваните концесионни възнаграждения за ивиците до този момент.

Това са и първите процедури за отдаване под наем с изискване за предлагане на цена за 1 бр. чадър и 1 бр. шезлонг на етап на кандидатстване от фирмите.

Процедурите за отдаване под наем целят да гарантират безпроблемното протичане на летен сезон 2017 г., отбелязват от министерството.

Съгласно сега действащия Закон за устройството на Черноморското крайбрежие до 31 март министърът на туризма трябва да издаде заповед за обявяване на неохраняемите плажове.

Така областните управители и кметовете на общини ще имат достатъчно време да обезпечат почистването и плажното спасяване на посещаваните плажове, останали без стопанин.

Затова се предприемат своевременни действия от Министерството на туризма, тъй като всяко забавяне ще доведе до неудобства за туристите и разходи за държавния и общинските бюджети. Към този момент са приключили четири процедури за отдаване под наем на морски плажове.

Преди седмица правителството определи концесионерите на шест популярни морски плажа в Бургаска област.

Нови са концесионерите на морските плажове "Къмпинг "Оазис", община Царево, "Дюни-юг", община Созопол, "Обзор-юг", община Несебър, "Нов плаж "Свети Влас", община Несебър, "Свети Влас-изток", община Несебър, и "Къмпинг Нестинарка", община Царево.

Цените на чадърите и шезлонгите на тези плажове през сезона ще започват от 36 стотинки до 8 лева.