Забраната бе въведена от местни власти в град на Френската ривиера.

Решението беше взето, след като по-рано правозащитници оспориха забраната в съда, съобщи БНР.

Държавният съвет отсъди, че местните власти могат да ограничават гражданските свободи само при установяване на риск за обществения ред.

Делото се отнася за френския курортен град Вилньов-Лубе – един от 30-те, които забраниха носенето на буркини. Сред другите градове, където полицията глобява жени заради облеклото им на плажа, също така са и Ница и Кан.

Дебатите около буркините се разпалиха с нова сила, след като по-рано в медиите бяха публикувани серия от снимки, показващи жена със забрадка и дълги дрехи на плаж в Ница, която е принудена да свали част от облеклото си от полицаи.

Според Френския съвет на мюсюлманската вяра решението на Държавния съвет е „победа на здравия разум“.

В решението на френския Държавен съвет се предупреждават кметовете, позовали се на принципа на светския характер на държавата, че за да забранят достъпа на жени в ислямски плажни облекла до плажовете, те трябва да посочат доказани рискове за обществения ред, достъпа до плажната ивица, сигурността при къпане, хигиената или приличието.

"Оспорваното решение е довело до сериозно и очевидно незаконно нарушаване на основни свободи като свободата на движение, свободата на съвестта и личната свобода", се добавя в решението, цитирано от АП.

Кметът на корсиканското селище Сиско заяви, че няма да отмени забраната, наложена след сблъсък на плаж на 13 август.

"Тук напрежението е много, много, много силно и няма да я отменя", каза Анж-Пиер Вивони пред медиите. Той добави, че не знае дали някоя жена наистина е носела буркини в деня, когато жители на Сиско влязоха в сблъсъци с произхождащи от Северна Африка посетители на плажа.

Поблемът с буркините предизвика и раздор в правителството на Манюел Валс.

Министърката на образованието Нажат Вало-Белкасем заяви, че забраната на ислямския тип плажно облекло, което покрива тялото от косата до глезените, създава възможности за расова дискриминация.

"Това отваря пътя към расистки лозунги и повдига въпроса за личните свободи", каза Вало-Белкасем за радио "Европа 1".

Министърката на здравеопазването Марисол Турен изрази опасение, че забраната на буркините може да създаде "заклеймяване, което да постави в опасност единството на страната", предаде Франс прес.

Премиерът Манюел Валс обаче заяви, че "буркинито е политически знак за религиозна пропаганда, който символизира поробването на жената".

Френският президент Франсоа Оланд направи прикрит намек към буркинито, като заяви, че съжителството води със себе си изискването "всеки да спазва правилата и да няма нито провокация, нито заклеймяване".