По нареждане на премиера Бойко Борисов преминаването край плажа "Алепу" вече е свободно. Пътят беше затворен през почивните дни от кмета на Созопол Панайот Рейзи. След като граждани премахнаха оградата, в понеделник тя беше монтирана отново и охранявана от полицейски патрул.

Междувременно снимки в социалните мрежи на терасите край плажа "Алепу", известен още като "Шофьорския плаж",  предизвикаха остри коментари и опасения, че там се готви ново, мащабно застрояване. Фотографиите показват терасиране на морския бряг при комплекса "Свети Тома" и това поражда съмнения за инвестиционни намерения, предаде БНР.

"Кметът на Община Созопол Панайот Рейзи на няколко пъти през последните дни затваря пътя при "Шофьорския плаж", в нарушение на Закона за движение по пътищата. Целта му явно е да ограничи достъпа на граждани до един от последните девствени плажове, в близост до лагуната Алепу, част от Защитена местност Ропотамо. Дали заради интересите на собствениците на курортните комплекс "Дюни" и "Св. Тома", или за да прикрие нарушенията с унищожаване на дюните в района до поставената бариера? При всички положения не вярваме на обясненията на кмета Рейзи, че затваря пътния участък заради ремонт или неохраняемост на плажната ивица", пише в страницата на протеста във фейсбук.

Според Иван Червенков, един от хората, които подаваха сигнали за нередностите на "Шофьорския плаж", случващото се край плажа е непрозрачно и съмнително и за тази прекрасна местност има съвсем други намерения. Затова в събота, 1 август, се готви протест „Да спасим плажа "Алепу".

Борислав Сандов от партия "Зелените" коментира, че около проучването им по въпроса са излезли доста неприятни новини.

"Очаква се урбанизиране на тази територия чрез застрояване или по друг начин. Територията е защитена местност и не е допустимо да се случват подобни неща", каза Сандов.

Според Павел Антонов от Мрежата за гражданско действие "Блу линк" общинските власти използват механизмите на местното управление за безскрупулно забогатяване и съсипване на обществените и природните ресурси.

"Това, което особено ме безпокои и смятам, че ние трябва да реагираме като общество, е видната арогантност на тези хора, които съвсем спокойно излизат пред медиите и обясняват неща, които са очевидно безсмислени", каза Антов.

Има ли апетити към терена

От кметството на община Созопол отрекоха пред в. "Сега" всякаква строителна дейност на територията на плажа, а също и бъдещи намерения, за които да е давано разрешение. Оттам обаче нямаха обяснение за терасирането.

От  "Главболгарстрой" (ГБС), която притежава на метри от мястото ваканционния комплекс "Свети Тома", увериха, че това е частен терен, към който нямат отношение или каквито и да било права.

"Не е извършвана никаква строителна дейност, нито пък имаме такива намерения", категорични са от компанията и допълват:

"Става дума за свлачище, което се активизира всяко лято. То е регистрирано през 2009 г. от "Геозащита Варна". Терасите, които се виждат, са естествени свлачищни процеси на пясъчната маса, която буквално се изля върху чадърите на туристите на плажа".

Единственото, което ГБС твърди, че е направила, е да постави ограда над свлачището, за да предпази преминаващите с автомобили по шосето. Според служители от комплекса "Св. Тома" свлачището дори е захапало част от пътя.

АНКЕТА: Ще успеем ли да спасим природата от бетона?

Малко останаха небетонираните плажове по българското Черноморие. Едно от тях е заснето с дрон - над Синеморец - вижте го >>>.
Авторът на клипа Светлин Маринов е направил още едно видео оттам за плажа Силистар - вижте го >>>
Освен Синеморец Светлин Маринов е заснел и Иракли. Признава, че е бил изненадан от красотата на българските плажове.