Това оповестиха от Министерството на региналното развитие и благоустройството (МРРБ) във връзка с процедурата по премахване на буните.

Хората от Черноморец вчера направиха жива верига, за да спрат багер да разруши буните в морето. Те се страхуват, че ще останат без бряг и плаж. След този протест от Министерството на туризма разпоредиха проверка по случая.

Служители на регионален отдел „Национален строителен контрол“ Бургас при РДНСК – Югоизточен район са констатирали две незаконно изградени буни от неизвестен извършител в акваторията на Черно море пред морския плаж на къмпинга в град Черноморец, община Созопол, съобщават официално от МРРБ.

Издадени са заповеди за премахване на буните, влезли в законова сила през 2012 г, като изпълнението им е възложено за периода от 15.12.2016 г. до 13.01.2017 г.

Заповедите са обжалвани пред Административен съд – Бургас от наемателя от 2015 г. на морския плаж – „Акра Лидо“ ООД.

Върховният административен съд на Република България не счита наемателя на плажа за заинтересовано лице, поради което оставя без разглеждане жалбите, а образуваните административни дела са прекратени.

От органите на ДНСК са предприети ефективни действия по принудително премахване на незаконните строежи, в изпълнение на задълженията и правомощията по Закона за устройство на територията.

Укрепване на морския бряг съгласно законите може да бъде извършено само при наличие на одобрени проекти и издадено разрешение за строеж, което при необходимост може да се направи по инициатива на собственика на плажа.