Инцидентът стана на кръстовището на бул. "Сливница" и ул. "Опълченска", където Светослав Мачков пресичал заедно с възрастна жена и майка с детска количка.

Младият мъж разказа пред bTV какво се е случило във въпросната сутрин, когато 59-годишният шофьор на маршрутка опря в главата му газов пистолет. Той бе категоричен, че е пресичал на зелен светофар, въпреки първоначалните информации, че е минавал през кръстовището неправилно.

"Пресичах на пешеходната пътека, като изчаках да светне зелено. Когато бях на една трета от пътеката, маршрутката връхлетя. Имаше жена с количка и възрастна жена. Щеше да ни удари, при което реагирах спонтанно и ударих по капака на маршрутката", обяснява Мачков.

Тогава шофьорът изскочил от буса, извадил пистолет и го заредил с думите: "Сега ще видиш какво ще стане". След което насочил оръжието към главата на младия мъж. Мачков успял да хване пистолета и ударил нападателя, който паднал на земята.

"Реагирах спонтанно, скъсих дистанцията и му нанесох няколко удара. Той падна, държеше пистолета, с два шута му го избих", казва Светослав Мачков и добавя, че на отсрещния тротоар е имало двама полицаи, които веднага са се намесили.

Мъжът признава, че може би конфликтът е тръгнал от него, защото е ударил по маршрутката, но подчерта, че той и останалите пешеходци са преминавали на зелено. Мачков допусна, че вероятно шофьорът е бил подразнен от нещо.

"А и какво означава да имаш пистолет в маршрутката? Може да си има лични проблеми, но това не ме интересува. И аз си имам грижи, но не си купувам пистолет. Всеки има някакви проблеми, но те не се решават така - с оръжие в ръката", категоричен бе потърпевшият, който се зарече да съди шофьора.

59-годишният водач бе задържан и по случая бе образувано бързо производство. Срещу него е повдигнато обвинение в хулиганство, като му е наложена мярка за неотклонение "подписка".