Под писмото, публикувано във в. "Сега", са се подписали първите дипломати на Австрия - Роланд Хаузер, на Белгия - Аник ван Калстер, на Дания - Кристиан Кьонигсфелт, на Обединеното кралство - Джонатан Алън, на Холандия - Том ван Оорсхот, на Финландия - Хари Салми, и на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан.

Именно Дьо Кабан предизвика скандал в съдебната система, като заяви, че в нея има "гнили ябълки" и посочи спорно съдийско решение по делото срещу френската компания "Белведере". Започнаха проверки, които доведоха до дисциплинарно производство срещу съдийката по делото - Румяна Ченалова.

В писмото си посланиците изтъкват, че въпреки апела на съдиите от СГС - "ключова юрисдикция в държавата, отговорна за някои от най-чувствителните дела", председателят (Владимира Янева - б.р.) и заместниците й незабавно са отхвърлили призива за оставка и твърденията срещу тях.

Дипломатите добавят, че не са те хората, които да отсъдят кой има право и кой няма в случая, но:

"Когато група от уважавани професионалисти изразяват загриженост и повдигат подобни въпроси, те заслужават специално внимание и задълбочен отговор. Това е положителен знак за едно отворено, демократично общество, в което хората чувстват, че могат да изразят своето мнение по въпроси като тези. Отговорът на институциите към тази загриженост е от решаващо значение".

В писмото пише още, че отличителен белег на отвореното и демократично общество са неговите независими институции, способни да действат без политически натиск: това включва независима съдебна система, която може да разследва, повдига обвинение, осъжда и вкарва в затвора без страх или протекции над когото и да било.

Според посланиците събитията от лятото на 2013 г. са показали, че на българското гражданско общество не липсват смелост и знания да се изправят срещу неприемливата арогантност на "олигархията".

"Като европейски партньори на България ние сме поели ангажимента да подкрепяме страната за достигане на най-високите стандарти в правосъдието. Вярваме, че това е наш дълг. По силата на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) тези въпроси се обсъждат от държавите - членки на ЕС, и всички ние (включително България) одобряваме официалните заключения относно напредъка на страната. Следователно това не е просто един вътрешен въпрос. На МСП не трябва да се гледа като на чуждо тяло или като на критики от чужбина", пише още в писмото на посланиците.

ВСС: Не действаме под натиск

Председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров отрече твърденията, че са се задействали по делото "Белведере" и срещу съдия Ченалова, чак след като френският посланик повдигна въпроса в телевизионна изява.

"Не действаме под ничий натиск. Разглеждаме преписките, сигналите, независимо дали са подадени от посланици или обикновени граждани", категоричен беше Тодоров.

Той подчерта, че правосъдният министър Христо Иванов е знаел за случая още преди дипломатът да го обяви публично, но не сезирал съдебния съвет, който се оказал в "небрано лозе".

Според Тодоров никой няма полза от това разделение, което има в момента между съдиите и ръководството на СГС. По думите му Владимира Янева е добър ръководител, който изслушва проблемите на съдиите и се опитва да помага за тяхното решаване. Той коментира, че ако след нейното изслушване, минимум петима членове на ВСС преценят, че има нарушение на някой от ръководството, могат да внесат предложение за образуване на дисциплинарно производство и налагане на наказания.