Това стана на редовното заседание на ВСС, на което съдебните кадровици посветиха повече от час на сигнал на евродепутата Николай Бареков срещу Панов, предаде БНР.

Оплакването на лидера на "Презареди България" е срещу това, че миналата седмица не беше допуснат на инициираната от Панов конференция, в която участие взе Лаура Кьовеши - ръководител на румънската антикорупционна прокуратура. Причината беше, че не е поканен. Това предизвика гнева му и докато Кьовеши изнасяше лекция, той блъскаше по вратата на залата.

Евродепутатът твърди, че е бил удрян от съдебната охрана и хора, близки до председателя на ВКС, и затова иска ВСС да открие процедурата за предсрочното освобождаване на Лозан Панов от поста.

Докато дебатираха има ли съветът компетентност да се занимава със сигнала или не, съдебните кадровици влязоха в поредния си вербален сблъсък. На моменти тонът ескалираше до крясъци и лични оценки.

В крайна сметка, по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров, писмото на Бареков беше прието само за сведение и в отсъствието на Панов.

По този повод обаче Узунов заяви, че той сигурно отсъства, защото тече предизборна борба и "има ангажимент към някакви митинги", макар да е ясно, че Панов е в отпуска. Това пък възмути негови колеги, които обвиниха представляващия ВСС, че уронва престижа на ВКС. Узунов обаче заяви още, че срещата с Кьовеши е била предизборна.

Междувременно един от членовете на съвета - Светла Петкова, предложи да бъде направена проверка на администрацията на ВКС заради сблъсъка между Бареков и охраната.