По-рано в писмо до Владимир Путин той изказа съжаление за свалянето на руския бомбардировач през ноември миналата година, припомнят агенциите, цитирани от БТА.

"Вярвам, че бързо ще нормализираме отношенията с Русия, като сложим край на сегашната ситуация, която не е в интерес на двете страни", заяви Ердоган на вечеря в президентския дворец Анкара, с която бяха прекъснати мюсюлманските пости на свещения месец рамазан.

Турция е готова, „ако е нужно“, да плати компенсация на Русия за сваления руски самолет, каза турският премиер Бинали Йълдъръм по телевизия TRT в понеделник вечерта. Това предаде АФП, цитирана от "Фокус". Но часове по-късно Йълдъръм си взе думите обратно.

„Не стои въпросът за компенсации“, заяви отметналият се днес премиер, цитиран от АФП и БТА.

По-рано вчера Турция обяви също, че възстановява дипломатическите отношения с Израел след шестгодишно прекъсване. С това и с писмото за руския самолет Турция се опитва да възстанови разрушени съюзи и да преодолее изолацията си на световната сцена, коментира Ройтерс.

Като цяло отзвукът в руските политически и делови среди от писмото на Ердоган е благоприятен, личи от съобщенията на ТАСС. Но малцина безусловно смятат, че нормализацията ще настъпи бързо.

Валентина Матвиенко, председател на Съвета на Федерацията в руския парламент, заяви: «Разбира се, жалко е, че извиненията закъсняха, но както се казва – по-добре късно, отколкото никога. Все пак това послание може да стане основа за размразяване и поетапно възстановяване на руско-турските връзки.»

Михаил Емелянов, зам.-председател на икономическата комисия в Държавната Дума, смята, че въздушните и туристическите връзки между двете страни могат да бъдат възстановени «много бързо».

Не очаква бързо размразяване шефът на Руския съюз на индустриалците и предприемачите Александър Шохин. «Мисля, че няма изведнъж да започне красив живот, но стъпка по стъпка и при постигане на разбирателство по други въпроси отношенията ще се възстановят за две години.»

"Газпром" е отворен за диалог за евентуално възобновяване на проекта за строителство на газопровода "Турски поток", заяви говорителят на концерна Сергей Куприянов, цитиран от ТАСС. На 3 декември м.г. министърът на енергетиката Александър Новак обяви спиране на проекта.

В преглед на публикации в руския печат БТА цитира ориенталиста Виталий Наумкин ("Независимая газета"), който очаква "по-нататъшни компромиси" от Ердоган. Според него писмото на турският президент издава, че той има нужда от Русия, тъй като е останал с "малко на брой съюзници и приятели, при това с рязко влошени отношения с всички, по всички направления".

Руски военни източници на "Комерсант" пък твърдят, че освен официални извинения Москва очаква от Анкара "активни стъпки в борбата с терористите".

Експерти обаче заявяват, че основният дразнител в двустранните отношения е премахнат и възстановяването им може скоро да започне. Тази седмица се очаква в Сочи да пристигне за участие във форум турският външен министър Мевлют Чавушоглу, напомня изданието.

"Москва ще трябва да си помисли сериозно как правилно да отговори" на турските извинения", скептично пише "Ведомости".

Всекидневникът цитира политолога Синан Юлген от Истанбул: "Турция казва за вътрешно ползване, че в Москва е пратено писмо с израз на известно съжаление, а Москва твърди, че писмото съдържа извинение. Май както Анкара, така и Москва интерпретират писмото така, че версията им да отговаря на очакванията на публиката".

АНКЕТА: Ще се подобрят ли отношенията между Турция и Русия?