Плевнелиев и други политици зоват Тръмп да не вярва на Путин

stat
14:29  |  11 януари 2017 / Редактор Николай Големанов / обновено преди 55 минути

Президентът Росен Плевнелиев и още 16 европейски политици споделиха с Доналд Тръмп опасенията си от един „нов голям пазарлък“ (на САЩ) с Русия.
Тяхното писмо с дата 9 януари е публикувано от „Вашингтон пост“.

Пазарлъкът, според тях, ще застраши „мира, предвидимостта и сигурността, които американци и европейци създадоха заедно“ след студената война.

Акценти в писмото са тревогата за Украйна и заплахата откъм Русия и нейния държавен глава.

„Би било голяма грешка да се прекратят сегашните санкции против Русия, или да се приеме разделянето и подчиняването на Украйна“, предупреждават 17-те.

Това - поясняват те - би деморализирало онези, които се стремят към евроатлантическа ориентация на тази страна, би разтърсило и доверието в Америка сред нейните съюзници в Европа и другаде.

Специално внимание се отделя в писмото до Тръмп на руския президент:

„Не се съмнявайте: Владимир Путин не е съюзник на Америка. Нито е достоен за доверие международен партньор. Двамата президенти, които ви предшестваха (т.е. Буш-младши и Обама) се опитаха по свой начин да сътрудничат с Русия в дух на доверие и приятелство. Голяма грешка: Путин прие техните добри намерения като възможности.“

„Путин не иска величието на Америка – подчертават подписалите писмото 17 европейци, намеквайки за предизборния лозунг на Тръмп „Да направим Америка отново велика“. „Като ваши съюзници ние го искаме (величието)“, добавят те.

В писмото бъдещата администрация на САЩ е призована да бъде твърда в защитата на мира, атлантическата мощ и свободата.

„Украйна има нужда от подкрепа; фронтовите държави се нуждаят от вашето постоянство и решимост. И преди всичко Русия трябва да види, че когато сме нападнати, ние ставаме по-силно, а не по-слаби“, заявяват в заключение 17-те.

Писмото е подписано от политици предимно в Централна и Източна Европа, заемали по-рано ръководни постове. Сред тях са бившите президенти на Румъния (Траян Бъсеску), Естония (Томас Хендрик Илвес), и (Латвия) Вайра Вике-Фрайберга.


Последно в Политика


28 г. след Голямата екскурзия раздорът е между мюсюлманите

През май 1989 г. започва една от най-големите изселнически кампании в историята, останала известна като Голямата разходка - на българските мюсюлмани към Турция.


Смятате ли, че разсекретяването на стенограмата ще доведе до разкриване на истината за КТБ?

Да Не Не знам
Можем ли да намалим катастрофите по пътищата? Да се избират ли депутатите мажоритарно в 2 тура?