С това Обединеното кралство ще тръгне по пътя на неизвестното; ще влезе в двугодишен период на преговори с неясен край, които ще бъдат изпитание за издръжливостта на ЕС, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Девет месеца след като британците гласуваха за излизане от съюза, Мей писмено ще уведоми днес председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че страната й действително напуска клуба, към който се присъедини през 1973 г.

Мей, която беше противник на Брекзит, стана премиер в политическата суматоха, обхванала острова след референдума на 23 юни м. г. Тя разполага с две години да уреди условията на развода, преди той да стане факт в края на март 2019 г.

Изходът от преговорите ще предопредели бъдещето на петата най-голяма икономика в света, възлизаща на 2,6 трилиона щатски долара. Ще видим по-специално дали Лондон може да запази позицията си на един от двата най-големи световни финансови центъра.

За ЕС, който се олюлява от поредица кризи, свързани с дългове и бежанци, отделянето на Великобритания е най-тежкият удар за 60-те години изграждане на европейско единство.

"Когато седна на масата на преговорите..."

"Даунинг стрийт" 10 (кабинетът на британския премиер)  публикува снощи снимка: Мей подписва официалното писмо, което ще промени коренно съдбата на Обединеното кралство.

То ще бъде връчено на председателя на Европейския съвет Доналд Туск в 11.30 ч. по Гринуич (14.30 ч. българко време) от британският постоянен представител в ЕС сър Тим Бароу, съобщи Би Би Си.

Разкрити бяха и части от речта, която премиерът ще изнесе днес малко преди обед пред британския парламент.

"Когато седна на масата на преговорите идните месеци, ще представлявам всички хора в Обединеното кралство, включително европейските граждани, на които тази страна е станала дом", ще каже Мей, обявявайки официалното активиране на член 50 от Лисабонския договор.

60-годишната Мей е изправена пред една от най-тежките задачи, с които се е сблъсквал британски премиер през последните години.

Тя трябва да запази целостта на Великобритания пред подновените шотландски искания за независимост, като същевременно води трудни преговори с 27 държави за финанси, търговия, сигурност и още куп сложни въпроси.