Обширният документ е изпратен до президента, правителството, Народното събрание и висши командващи в армията. Тонът му е тревожен и критичен, а много от посочените данни са стряскащи.

Абсолютно неоправдано е строителството на нови кораби, предупреждава авторът. Той аргументира и извода, че „нищо не налага в този момент и увеличаване на броя на новите самолети от 8 на 16“.

Писмото си Ноев започва с плановете на кабинета от тази пролет:

„На 1 април 2016 г. правителството внесе в Народното събрание за одобрение два проекта за покупка на нови кораби и двойно повече самолети. Тези две внезапно появили се и необяснимо завишени искания ще струват поне 2,320 млрд. лева, платими в течение на 6 години. Ако това се случи както е замислено, при сегашните рискове за икономиката, източници на финансиране и данъчно-осигурителен модел, отбраната на страната ще бъда вкарана в кризисна спирала надолу, от която няма да може да излезе.“

(На 26 май парламентарната комисия по отбрана подкрепи проектите за придобиване "на нов тип боен самолет" и "на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС".)

За средства, прахосани в близкото минало, авторът припомня: „Тези стратегически грешки, които са наричани и по друг начин, са главната причина за състоянието и дебалансите в отбраната днес.“

Ноев насочва вниманието към „огромната пропаст“ между очакванията на висшите военни и „икономически необоснованите обещания, че пари ще има за всичко“.

Без да е назован с името му, на тежки критики е подложен сегашният министър на отбраната в кабинета „Борисов – 2“, Николай Ненчев.

Сред проблемите на Българската армия е изтъкната „катастрофата с човешкия ресурс“, заради която „цели подразделения (са) напълно небоеспособни“.

Освен това „армията е на практика без годни боеприпаси,...Миг-овете летят без напълно годни оръжия, танковете стрелят с имитации и т.н.“

„...Много елементи на отбраната са в плачевно състояние, което не може да бъде прикрито с парадни маршове и епизодични показни стрелби - подчертава бившият военен министър. - За всичко това са необходими други десетки и стотици милиони лева годишно.“

Бойко Ноев сочи и какъв би бил според него отговорният подход, както за финансирането, така и за очертаване на „реалистични и поносими“ програми за превъоръжаване и модернизация.

„Остава да виси и въпросът дали от парламента не се търси висша индулгенция за съмнителни разходи?“, добавя авторът без да пропусне и отговорността на висшето професионално военно ръководство.

АНКЕТА: Да увеличи ли България средствата за отбрана?