Авторите, сред които номинираните за кандидат-президент на РБ Трайчо Трайков и Гроздан Караджов, заявиха, че се наблюдават "тревожни тенденции" във външната политика, която определят като антизападна, а изпълнителната власт е предприела в последните седмици действия, които са в разрез и с националния интерес.

"През последните седмици се допуснаха редица небалансирани инициативи в двустранните ни отношения с Русия и Турция, които имат откровено антизападна насоченост и могат да предизвикат тежки последствия за страната ни", се казва в откритото писмо до президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Очевидно е, че Турция изнудва ЕС чрез темата "бежанци срещу визи". Ангажирането на българския министър-председател с каузата на рекетиращия е изключително опасна стъпка, без прецедент в най-новата история на българската дипломация, пише в писмото, разпространено във Фейсбук.

В него авторите призовават за "внимателно осмисляне на провежданата външна и европейска политика и за лоялното ни придържане към общите позиции на ЕС и НАТО".

Според тях падане на визовия режим от страна на Турция, без изпълнение на европейските изисквания за реформи и без умиротворяване на Югоизточна Турция, е изключително рисково. То не може да бъде разглеждано извън контекста на анонсираните намерения на турското правителство да даде турско гражданство на значителна част от бежанците, нито извън контекста на конфликта в Югоизточен Анадол, пише още в писмото.

"Тревога предизвикват и недопустимите флиртове, засягащи националната енергийна сигурност, като заявките за възобновяване на стратегически проекти с доказан и консумиран огромен негативен ефект като АЕЦ "Белене" и "Южен поток". Липсата на последователност в енергийната политика поставя страната пред риск от нови финансови, политически и материални загуби. Нанасят се щети върху репутацията ни като надежден и предсказуем партньор, който преследва националните си цели в рамките на общата енергийна политика на ЕС", допълват авторите.

Писмото са подписали Алекс Алексиев, Борислав Мавров, Борис Вунчев, Владимир Кисьов, Гроздан Караджов, Димитър Бечев, Илиян Василев, Красен Станчев, Нели Огнянова, Трайчо Трайков, Христо Иванов, Христо Христев, Юлиана Николова.