Показаха писмо на Христо Ботев, смятано за изгубено

stat
09:35  |  10 октомври 2017 | Общество / Редактор Таня Тодорова /  
Писмо на Христо Ботев до фабриканта Христо Сяров Писмо на Христо Ботев до фабриканта Христо Сяров
Сн.: БНТ

Смятано за изгубено писмо на Христо Ботев от 1875 г. се появи.

 Става дума за съобщение, което българският писател и революционер е пратил до фабриканта Христо Сяров. Писмото, заедно с други ценни документи, е дарено на Централния държавен архив (ЦДА) от наследници на фабриканта.

Според председателя на Държавна агенция "Архиви" доц. Михаил Груев понякога такива малки документи обръщат целия разказ. „Щастливи сме, когато малко по малко събираме тази мозайка на миналото“, коментира по БНТ доц. Груев.

По думите му една визитка на капитана на кораба “Радецки“ казва кога плавателният съд ще пристигне в Козлодуй.

„Възможно е между Ботев и капитана на кораба да е имало договорки, което преобръща представите за Ботевата чета“, уточни председателят на Държавна агенция "Архиви“.

В писмото на Христо Ботев се казва:

Сандъкът, който извадихме с тебе от пощата в Гюргево не бил пристигнал в Русчук. Иди, моля ти се, у Киселова и попитай Ставри каква е работата. Не е ли щял да го вземе турчина или не са му го дали. Блъсков пише, че няколко пъти изпровождал ближния да го иска. Виж дано направиш нещо с билетите, дордето съм там. Поздравлявам те - 25.02.1875 г., Христо Ботев.

Само трябва да отбележим, че това са няколко месеца преди Априлското въстание и преди преминаването на Ботев в Козлодуй. Все пак има някакво значение, сандъкът може да бъде с оръжия, с муниции, може да бъде с много, много различни неща. Така че ни трябва още време да кажем точно какво е значението на този документ, коментира Иванка Гезенко - мл. експерт в отдел "Обработка на архивни фондове", ЦДА.


Последно в Общество


Има ли разлика между Валери Жаблянов и Георги Марков

Валери Жаблянов беше отстранен от зам.-председателския пост в НС, след като си позволи остри изказвания, които той и БСП маскираха като лично мнение.