Едва 4 гласа спасиха Корнелия Нинова от бламиране на в събота по време на Национален съвет на БСП. В началото на пленума бившият депутат Димитър Дъбов предложи от дневния ред да отпадне точката за свикване на заседание на 49-ия Конгрес на партията на 28 октомври. "За" предложението на Димитър Дъбов гласуваха 50, "против" бяха 54, а двама се въздържаха.

След Националния съвет, лидерът на БСП даде интервю за БНР, което за Гергов се превърна в повод, за да напише отворено писмо.

Позиция на Георги Гергов председател на БСП-Пловдив:


След интервюто, което Корнелия Нинова даде пред Българско национално радио в не зная как ще погледне в очите членовете на Националния съвет на БСП, които присъстваха на заседанието, проведено на 14-ти октомври.

Бях в залата от началото до края на заседанието и недоумявам кое и какво може да накара Корнелия да стигне до там, че да раздели БСП. Не мога да си обясня защо така тенденциозно и схематично раздели в две групи членовете на Националния Съвет на („Тя – ние” и „ другите).

С малки изключения основната част от изказалите несъгласие с Корнелия Нинова бяха членове на Националния съвет, които работеха за нейното избиране и утвърждаването и като председател на БСП. В тази група тя поставя личности, изразители на богато многообразие от мнения по широк кръг от въпроси, с различни по дълбочина анализи и аргументи.

В интервюто си тя очертава три основни теми, по които, според нея, се разполагат противоречията в БСП:

- отношението с управляващите и идеите за политическо сближаване с ГЕРБ;

- въпросите за предстоящия конгрес;

- въпросите за корупцията.

По първата, така наречена разделителна линия, мисля, че не може да се намери нито един човек, присъствал в залата, който да потвърди, че някой е лансирал, в явна или неявна форма или по какъвто и да е начин „мнения по темата за сътрудничество с ГЕРБ”. Никакъв спор за колаборация с ГЕРБ не е имало. Казаното не отговаря на истината, за да не употребя израза „откровена лъжа”.

По втория въпрос - за Конгреса. За мен е непонятно как може да се сведе дискусията по въпроса за дневния ред на Конгреса само до това, което твърди Нинова. Чета и препрочитам казаното от нея.

Предложението на другата група било: „Дайте да не правим конгрес за политиките, а да направим Конгрес за промяна в Устава и да върнем старите норми, да има вечни депутати и председателят да се избира на Конгрес. Това беше спорът.”

Те, видиш ли искали да правят конгрес за политики, а някакви други не искали. Отново чета и не вярвам на очите си, започвам да се съмнявам дали съм бил там.

Съмненията ми силно нарастват като чета и за разделението по въпроса за корупцията. Въпрос, по който тя изкуствено, спекулативно и нечестно формира и говори отново за две линии.

Смятам че Корнелия дължи извинение за начина, по който информира социалистите и българското общество, чрез БНР, за работата на Националния съвет на БСП.

Уверен съм, че падението на Корнелия Нинова не е падение на партията . А Корнелия не е партията.