Това съобщи БТА. Изявлението на Владимир Путин гласеше, че "писмеността идва от македонска земя".

"София възмутена от изявлението на руския президент", пише на първа страница в. "Вечер". Българите са бесни, официална София отправи десетки критики към руския президент, цитирайки коментарите на премиера Бойко Борисов, външния министър Екатерина Захариева, министъра на културата Боил Банов и историка Божидар Димитров.

Брутално посегателство над българската национална идентичност, неприемливо изявление, провокация - това са само някои от квалификациите, които вчера бяха изказани в България като реакция на изявлението на Путин, пише в. "Дневник" в статия "Българите се "настървиха" срещу Путин". Вестникът отбелязва, че новината веднага е била разпространена в България, където са реагирали, че това е изкривяване на историческата истина, защото писмеността е дошла в Русия от България. Изданието съобщава, че Борисов вчера се е срещнал с руския посланик.

Интересно е това, че веднага след разпространяването на новината Борисов реагира много по-умерено, но жестоките реакции, които последваха, очевидно го принудиха да бъде по-категоричен, пише "Дневник". Вестникът цитира и реакциите на ГЕРБ, на Екатерина Захариева, на Боил Банов, на Божидар Димитров и на лидера на ДОСТ Лютви Местан.

Накрая "Дневник" помества коментара на македонския академик Блаже Ристовски, че това, което е казал на 24 май Владимир Путин, го е казвал и бившият руски лидер Борис Елцин на срещата с тогавашния македонски президент Киро Глигоров през 1992 г. Ристовски подчертава, че и в историята на Руската православна църква, издадена от Московската патриаршия, пише, че покръстването на руснаците е извършено през Македония.