Това, което се случва в „Пирогов“, е подигравка с тази институция. Договорът, предложен от Столичната здравноосигурителна каса, е пълен с абсурди. Това заяви на специална пресконференция директорът на лечебното заведение проф. Стоян Миланов, цитиран от БТА и Нова телевизия.

"Реформа се прави с пари, медицина се прави с пари. Крайно време е в тази мелачка, която продължава повече от 15 години, някой да сложи черта. Колко финансови министри се извъртяха и казват: „Аз на тези няма да им дам пари, докато не се реформират. Вие кога ще се реформирате, господа?", попита шефът на "Пирогов".

Вчера ръководството на "Пирогов" обяви, че не е подписало договора с РЗОК, а работещите в лечебното заведение са в стачна готовност поради неполучени заплати. Това е станало, тъй като НЗОК не е превела парите, заработени от спешната болница. 

Парите на „Пирогов” още не са преведени, аз мисля, че някой много умело използва момента, за да нагнети напрежение и това не е случайно. Нека да го знае и министър Москов. Имам чувството, че някой се опитва да раздели, да сложи прът в колелото. Не знам кои са тези сили”, посочи проф. Миланов.

По думите му това не е договор, а протокол с орязан бюджет за болницата. Началникът на "Пирогов" допълни, че върху него е оказван натиск да подпише договора.

"Каня ръководството на Здравната каса, за да обсъдим документа, защото "вътре е изпъстрено с дивотии", допълни проф. Миланов. Той каза, че в предлагания договор е намален броят на интензивните легла в лечебното заведение, които досега не са били лимитирани, а се предвижда да бъдат 32.
Проф. Миланов допълни, че ще настоява част от парите за спешните клинични пътеки да бъдат превеждани авансово.

"Четвърт милион болни на година минават през болницата, а 45 хиляди остават за лечение, но при тези условия не можем да си вършим работата. Подозирам политическо задкулисие, защото някой използва в момента "Пирогов", за да поддържа напрежение. Над 2000 човека си чакат заплатите, аз не съм фокусник, за да извадя парите от джоба си", посочи той и добави, че му е било казано, че няма да си получат парите, ако не подпишат договора.

Проф. Миланов настоя отговорните за забавянето на средствата „да си понесат отговорността“. „И, да, говоря за оставки“, заяви директорът на болницата.

Дори и да си получим заплатите, параметрите на договора са такива, че няма да можем да работим както досега, тъй като има недомислици. За всеки ден забавяне на плащанията към "Пирогов" НАП начислява лихви за неплатени осигуровки, това е срамно за държавата, подчерта проф. Миланов.

НЗОК: Парите за април са наредени

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса взе решение да отпусне авансово средства на лечебните заведения, които са подали заявления за сключване на договори/допълнителни споразумения за оказване на болнична медицинска помощ, но все още не са подписали тези договори със съответната районна здравноосигурителна каса, съобщиха от пресцентъра на НЗОК.

Решението бе взето на редовно заседание на управителния орган на институцията на 30 май 2016 г. Авансовите средства за оказаната от всяко лечебно заведение болнична помощ по клинични пътеки, амбулаторни процедури и клинични процедури, включително и медицински изделия и лекарствени продукти, прилагани в болничната медицинска помощ извън стойността на медицинската помощ за м. април т.г., вече са наредени по сметките им.

Размерът на тези средства е 100% от стойността на утвърдената за всяко лечебно заведение месечна стойност с Решение на НС на НЗОК, взето на 4 април т.г.

"Пирогов" получи 4 427 436 лева

Малко след 15 ч. от пресцентъра на "Пирогов" съобщиха, че наредените от НЗОК 4 427 436 лева вече са получени на сметката на “Пирогов”.

Министърът на здравеопазването Петър Москов се срещна по-рано днес с директора на болницата проф. Стоян Миланов, за да обсъдят доклада, който проф. Миланов представи по искане на министър Москов още от вчера.

В разгара бяха обсъдени конкретните проблеми и несъответствия, които шефът на спешната болница е констатирал в предложените му от Софийска Районна каса документи за подпис. А именно:
  • В договора има липсващи специалности и работещи в “Пирогов” специалисти
  • Дублирани са клинични пътеки и има липсващи такива
  • Некоректно е определен борят на леглата – в някои отделения, в които има по-малко легла договорът е предвидил повече и обратното – в други отделения с по-повече легла има по-малко
Необяснимо е защо не са коригирани тези грешки, след като още преди 40 дни, на 22 април документите на “Пирогов” са подадени в РЗОК- София, допълват от лечебното заведение.

Ръководството на “Пирогов” благодари на министър Москов и на Надзора на НЗОК за съдействието.

От днес общи екипи на РЗОК- София и “Пирогов” работят по отстраняването на неточностите по предложения вчера договор.

МЗ превело пари за заплати във всички болници със спешни отделения

На 19 април Министерството на здравеопазването е превело на всички болници със спешни приемни отделения (СПО) в страната сумата, необходима за увеличаването на възнагражденията в спешните приемни отделения на страната, съобщиха от здравното ведомство.

За увеличаване на трудовите възнаграждения в лечебните заведения със СПО за цялата 2016 г. са предвидени 15 271 200 лв. Тези суми са изключително и само за повишаване възнаграждението на медицинския персонал в спешните приемни отделения.

С това министър Петър Москов и неговият екип изпълняват поетия ангажимент най-ниското трудово възнаграждение за медицинска сестра в СПО да бъде 900 лв., а за лекар – 1500 лв. Преведената от министерството сума трябва да бъде изплатена със задна дата от 1 януари т.г., за което директорите на лечебните заведения са ясно информирани.

МЗ е изпратило до директорите на всички болници със спешни приемни отделения напомнителни писма и е изискало доклади за предприетите действия за повишаване възнагражденията на медицинския персонал в СПО.