Пред журналисти д-р Кирил Христов, началник на спешния хирургичен кабинет обобщи, че като цяло великденските празници са преминали спокойно за екипите в "Пирогов", а броят на пациентите е бил по-малък от този през миналата година, предаде "Фокус".

По думите на д-р Христов най-много пациенти са приети в травматологията и хирургията. Прегледани са и 120 деца, от които 9 са настанени за лечение. Няма случаи на натравяния от яйца. В токсикологията обаче са били приети трима души - млада жена и двама 15-годишни тийнейджъри, които са били с между 1,7 и 2,4 промила алкохол в кръвта.

Двама мъже и една жена са приети след задавяне с месо.

Имаме трима души с чуждо тяло в хранопровода - пилешко и телешко месо”, съобщи лекарят.

По думите му, това се случва, когато пациентите преглъщат наведнъж обикновено с първата хапка, получава се спазъм и месото остава там.

При двама от пациентите колегите сравнително леко отстраниха месото. Имаме една пациентка от тази нощ, при която не успяхме да го махнем. Тя изчаква сега, ще опитаме отново. Начинът, по който се премахва чуждо тяло е чрез раздробяване на самото парче и избутването му към стомаха”, каза още д-р Христов.

По думите му, подобни случаи могат да доведат и до смърт.

Съветите ми към хората са да се забавляват разумно и да дъвчат хубаво храната, особено първата хапка”, каза д-р Кирил Христов.

Според лекаря, в "Пирогов" днес очакват натоварен ден. Той поясни, че това е така, защото се очаква да се завърнат от почивка голяма част от софиянци.