Като причина, тя изтъква "смелостта да казвам истини".

От 1995 г. д-р Кателиева практикува само и единствено спешна медицина, а от една година работи в "Пирогов".

"Независимо от недостига на кадри и свръхнатоварването с пациенти, днес аз се оказах излишна за спешната болница с моя 22-годишен стаж и специалност спешна медицина. Днес по поръчка на един отмъстителен министър и зависим директор вече не работя в „Пирогов“", пише в отвореното си писмо лекарката.

Тя твърди, че уволнението й е по поръчка на служебния министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, след като била предупредена от новоназначения директор на спешния институт д-р Асен Балтов да се въздържа от медийни изяви.

"Преди една седмица излязох пред „Пирогов“ в защита на д-р Атанас Кацаров, който по поръчка бе поставен в условия да не може да се грижи за пациентите си. Днес бях уволнена, като ненужен спешен медик, защото имам смелостта да казвам истини. Няма да ме спрете, г-н министър и г-н директор!", категорична е Десислава Кателиева.

На 28 февруари родители и лекари излязоха на протест пред "Пирогов" в подкрепа на началника на Детската травматология и един от най-добрите детски травматолози д-р Атанас Кацаров, който обяви, че подава оставка заради новия болничен директор.

Асен Балтов бе назначен дни преди това от здравния министър, което пък доведе до оставката на шефа на "Пирогов" проф. Стоян Миланов, който бе оставен в борда, но отказа да остане в него.

В сайта на "Пирогов" съобщиха, че "Договорът на д-р Кателиева е прекратен на основание чл. 334. ал. 1 от Кодекса на труда – Раздел прекратяне на трудов договор за допълнителен труд. Д-р Кателиева работеше в „Пирогов” на втори трудов договор. Изплатено й е обезщетение за неспазено предизвестие. Прекратяването на трудовия договор е в съответствие с действащо законодателство на Република България".