На борда на машината има екип на Военномедицинска академия, съобщиха от Министерство на отбраната.

Спешният полет е по искане на Министерството на здравеопазването и след разпореждане на премиера в оставка Бойко Борисов.

Първа за случая съобщи в личния си профил във Фейсбук журналистката Нери Терзиева. 5-годишният Александър от Бургас е болен от варицела, но настъпили тежки усложнения и детето се нуждае от специализирана помощ.

"Какъвто и път да поеме в живота занапред малкият Александър от Бургас, стореното днес от Бойко Борисов ще остане в сърцата на родителите на детето, млади фармацевти. Три минути след обаждането ми до Севи - Севделина Арнаудова (шефката на правителствения пресцентър - бел.ред), и премиерът беше разпоредил правителственият хеликоптер да излети от София за Бургас, за да докара момченцето на спешно лечение в "Пирогов".
Ваньо Шарков организира всичко за минути.

Едно дете на 5 годинки, чиито родители не познавам дори, които нямат никакви "връзки", не са партийци, не са отличници на демокрацията, не са спортисти, не са артисти, ще живее, дай Боже. Благодаря от тяхно име. Мислете, каквото искате. Александър диша
", написа Терзиева в социалната мрежа в 14 часа.

Впоследствие обаче е решено за Бургас да излети "Спартан"-ът. Екипажът е в състав командир капитан Веселин Асенов, помощник-командир капитан Калин Сръндев и борден инженер капитан Пламен Пехливанов.

Самолетът е излетял в 15.43 ч. от летище "Враждебна". От МБАЛ-Бургас, където малкият пациент е лекуван през последните няколко дни, съобщиха, че линейка го е транспортирала до летището в Сарафово.